AKTUELNO

U 15 opština Srbije se već sprovode mere populacione politike, za šta je Vlada Srbije iz budžeta izdvojila 130 miliona dinara, istaknutno je danas na sednici Saveta za populacionu politiku, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Ona je naglasila i da se mora uticati na sprečavanje kašnjenja u isplati naknada zarada za trudničko i porodiljsko bolovanje, saopšteno je posle sednice tog vladinog saveta.

Brnabić je rekla da je kašnjenje izazvano obimnom dokumentacijom i njenom dugotrajnom ručnom obradom, umesto elektronske.

Brnabić je ukazala na veću vidljivost mera podsticanja rađanja i najavila da će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje će ih najuspešnije sprovoditi, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: KNEŽEVIĆ ZA TV PINK: Očekujemo oko 2.500 novih radnih mesta u Galenici (VIDEO)

Zamenica predsednice Saveta za populacionu politiku, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović je rekla da su sredstva dodeljena opštinama u kojima su demografski indikatori veoma loši.

To su Gadžin Han, Vlasotince, Blace, Dimitrovgrad, Golubac, Crna Trava, Prokuplje, Knić, Nova Varoš, Trstenik , Sečanj, Šid, Irig, Bačka Topola i Žitište.

Opštine su do sada potrošile oko 75 odsto dobijenih sredstava za proširenja kapaciteta ustanova za čuvanje dece, za podsticajna sredstva za pokretanje ili razvoj sopstvenog posla, dodatnih zdravstvenih usluga, aktviranja savetovališta za mlade.

Sednici Saveta prisustvovao je i predstavnik Privredne komore Srbije, koja na inicijativu Brnabić priprema modele podrške poslodavcima, preko kojih bi država trebalo da podstakne društveno odgovorno poslovanje.

Potrebno je bolje usklađivanje rada i roditeljstva, uz određene ustupke roditeljima poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti rada od kuće, a što neće ugroziti efekte poslovanja preduzeća u kojima su zaposleni.

#Opština

'