AKTUELNO

Kanadska kompanija objavila ekonomsku studiju za proizvodnju u postrojenju kod Bora.

Kanadska kompanija "Nevsun" objavila je preliminarnu ekonomsku studiju izvodljivosti po kojoj je za otvaranje rudnika bakra i zlata u okolini Bora potrebno uložiti 1,5 milijardi dolara. Očekuje se da će rudnik biti eksploatisan 15 godina, i za to vreme dobiti oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, pišu Večernje novosti.

Već naredne godine, u saradnji sa Vladom Srbije, mogli bismo da počnemo sa pripremama za otvaranje rudnika u rejonu "Čukaru peki", nedaleko od Bora", izjavio je Piter Kukleski, izvršni direktor kanadskog giganta.

- Ukoliko sve bude teklo po planu, rudnik bi trebalo da postane potpuno operativan 2021. godine - dodaje.

Ono što je izvesno je da će se ruda vaditi podzemnim putem, jer se nalazi na velikim dubinama. Kako je ustanovljeno, reč je o ležištu od 42 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 odsto, zlata od 1,65 grama po toni i 0,13 odsto arsena.

Po sadašnjim cenama na Londonskoj berzi metala, bruto vrednost ovog ležišta procenjuje se na više od 12 milijardi dolara. "Nevsun" bi bio u obavezi da državi Srbiji plaća poreze u visini od 15 odsto, kao i taksu za naknadu za korišćenje mineralnih sirovina u iznosu od pet procenata od neto prihoda.

Pritom, ovde se samo radi o gornjem sloju ležišta "Čukaru peki", koje je 100 odsto u vlasništvu "Nevsuna". Istovremeno, nastavljaju se radovi na istraživanju donje zone tog ležišta, u kome je partner Kanađanima američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran".

#Bor

#Rudnik

#Zlato

'