AKTUELNO

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" i Nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu od 80 miliona evra za finansiranje izgradnje vetroparka u Kostolcu, saopštila je danas služba za odnose sa javnošću EPS.

Rok otplate kredita je do 15 godina, uključujući grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto godišnje, piše u saopštenju.

Krećemo u realizaciju izgradnje vetroparka u Kostolcu i time EPS, ceo srpski energetski sistem i Srbija, sigurnim koracima idu ka ispunjavanju obaveza o povećanju udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji, rekao je v. d. direktora JP EPS Milorad Grčić.

Foto: Tanjug

Grčić je najavio da je početak izgradnje planiran 2019. godine, a da se proizvodnja prvih kilovat-sati očekuje 2020. godine.

Ukupna snaga vetroparka biće 66 megavata, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava, rekao je Grčić.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

EPS će obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava za realizaciju projekta, navodi to javno preduzeće.

Potpisan je i poseban sporazum sa KfW bankom o namenskoj donaciji za EPS u iznosu od milion evra. U skladu sa pravilima KfW banke, novac iz donacije namenjen je za angažovanje eksperata za planiranje i upravljanje kapacitetima, dodatni monitoring ptica i slepih miševa, i dopunu procene uticaja na životnu sredinu.

#EPS

#kredit

'