AKTUELNO

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u oktobru 2017. godine za 4,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek veća za 11,3 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-oktobar tekuće godine, industrijska proizvodnja je porasla za 3,5 posto na godišnjem nivou, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 6,8 procenata.

Najveći uticaj na rast industrije u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine imali su proizvodnja: hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od gume i plastike, osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, mašina i opreme i eksploatacija uglja.

Samo u oktobru 2017, proizvodnja u rudarstvu je povećana za 7,9 procenata, prerađivačka industrija je zabeležila rast od 6,1 odsto međugodišnje, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen pad od 3,4 odsto.

Proizvodnja kapitalnih dobara je bila veća za 17 procenata, intermedijarnih proizvoda, osim energije za 6,7 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 odsto, a energije za 0,3 procenata.

Pad je registrovan kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (6,8%).

Tokom deset meseci 2017. zaključno sa oktobrom, prerađivačka industrija je registrovala rast od 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rudarstvo rast od 2,4 posto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen pad od 7,0 procenata.

#Rast

#industrija

'