AKTUELNO

On je podsetio je da je predviđeno da u 2018. na penzije ode 527 milijardi dinara, što je za 19 milijardi više nego u 2014.

Penzije moraju da budu redovne i sigurne, a njihova visina će zavisiti od realne ekonomske moći Srbije, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić.

- Ipak, zabrinjavajući je podatak da trenutno visina penzije u odnosu na prosečnu zaradu jedva prelazi 50 odsto, to je za mene crvena linija koja ozbiljno upozorava da moramo da preduzmemo i sagledamo ozbiljne mere - rekao je Krkobabić u skupštini tokom rasprave o budžetu za narednu godinu.

Kaže i da mora da se menja sistem penzijskog osiguranja na koji smo navikli još iz 19. veka i da treba primeniti nova rešenja,"recimo da formiramo fond solidarnosti, koji bi mogao da se odnosi na razvoj tehnike i tehnologije".

Podsetio je da je predviđeno da u 2018. na penzije ode 527 milijardi dinara, što je za 19 milijardi više nego u 2014.

Kako kaže, u pravu je ministar finansija Dušan Vujović kada kaže da je način na koji će biti isplaćene penzije političko pitanje.

- Slažem se da je to prvorazredno političko pitanje i u narednoj godini to će biti jedno od najozbiljnijih pitanja koje će biti stavljeno pred skupštinu. Očekujem da sve poslaničke grupe imaju jasan politički stav - poručio je Krkobabić.

Govoreći o zadrugama, Krkobabić je rekao da su od 11. aprila do danas osnovane 182 zadruge u Srbiji i da je, po njemu, to utisak broj jedan u ovoj godini na političkoj sceni Srbije.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković je rekao da je predloženi budžet prihvatljiv za PUPS i da će ga podržati, kao i da će njime biti nastavljene ključne reforme započete 2014. godine.

Kako je rekao, budžet je razvojni jer obezbeđuje ogromna sredstva da se unapredi investicioni ciklus, a za socijalna davanja su predviđena mnogo veća sredstva.

#Budžet

#Milan Krkobabić

#Penzije

'