AKTUELNO

Novi sporazum će omogućiti da se udvostruče kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog voća i povrća iz Srbije u Tursku.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić boraviće danas u Ankari u zvaničnoj poseti Turskoj, gde će sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem potpisati novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje kao i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija.

Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, inače, parafiran je tokom zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine.

Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje, ocenjuju u ministarstvu, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište definisanih kvota goveđeg mesa, sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

- Sutrašnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene - ističe se u saopštenju Ministarstva trgovine.

Kako se navodi u saopštenju, novi sporazum će omogućiti da se udvostruče kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog voća i povrća iz Srbije u Tursku.

- Potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara se još povoljniji poslovni ambijent za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju - ocenjuju u ministarstvu.

Ljajić će se tokom boravka u Ankari, navode, sastati i sa potpredsednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom, kao i sa ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

#Ankara

#Rasim Ljajić

#Sporazum

#Trgovina

'