AKTUELNO

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija, saopšsteno je iz Ljajićevog kabineta.

Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tokom zvanične posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru prošle godine, a današnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug

Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje na tursko tržište, kao i definisanih kvota sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Kako se navodi, biće udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva iz Srbije u Tursku.

Foto: Tanjug

Ljajić je od Zejbekčija zatražio da se i pre ratifikacije sporazuma o slobodnoj trgovini omogući izvoz određene količine mesa na tursko tržište za šta je turski ministar je izrazio razumevanje dodajući da će se tražiti odgovarajući pravni osnov kako bi se izašlo u susret ovom zahtevu Srbije.

Potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara se preduslov za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju, s obzirom na to da se pomenutim dokumentom dodatno poboljšava ambijent za poslovanje turskih ulagača u našoj zemlji, stoji u saopštenju.

Dodaje se da se Ljajić tokom boravka u Ankari sastao i sa potpredsednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom i ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

#Sporazum

#Srbija

#Trgovina

#Turska

'