AKTUELNO

Apelacioni sud u Beogradu doneo je pre nekoliko dana prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nema pravo da naplaćuje trošak obrade kredita, odnosno proviziju za obradu kredita. Nivo naknada banke da usklade sa stvarnim troškovima koje imaju.

Advokat prof. dr Gordana Božilović Petrović objašnjava da je Apelacioni sud doneo odluku kojom se potvrđuje da su nezakonite naknade koje je banka naplaćivala u procentima, a koje se odnose na obradu kredita, aneks kredita, praćenje kredita.

- Odluka Apelacionog suda je doneta od strane veća, iako nije zauzet stav celog odeljenja. S obzirom na dopis NBS bankama da izvrše usklađivanje troškova sa zakonom, vidi se inicijativa da će se najverovatnije ovi sporovi rešavati na taj način - kaže Božilović Petrović.

Foto: TV Pink

Kada je reč o postupku, stranka bi trebalo da se obrati advokatu sa ugovorom ili aneksom ugovora. Advokat zatim u ugovoru pronalazi klauzule koje su određene nezakonito, kaže advokat.

Ovi postupci ne traju predugo, a stranka ima obavezu da plati taksu na tužbu i presudu.

- Postupak se okončava u samo par ročišta i najduže otprilike traje do dve godine. Postupak se može pokrenuti i ako je kredit otplaćen - kaže advokat za "Novo jutro", dodajući da će banke biti na velikom ispitu.

#Advokat

#Banka

#Novo jutro

#kredit

'