AKTUELNO

Narodna banka Srbije predviđa ubrzanje rasta BDP-a u 2018. i 2019. godini na oko 3,5 procenata, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

- Za nas je posebno važno poboljšanje izgleda privrednog rasta zone evra i zemalja regiona, koje su naši važni spoljnotrgovinski partneri, i po tom osnovu očekujemo pozitivne efekte na dalji rast našeg izvoza, koji je prošle godine povećan za 13,5 odsto - rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Guverner je istakla da je premija rizika Srbije u protekle dve godine više nego prepolovljena, odnosno da je pala za 147 baznih poena i da je u januaru iznosila 85 baznih poena, što je najniži nivo ikada.

To je uticalo na rast poverenja investitora u snagu srpske ekonomije, tako da su prošle godine u našu zemlju investirali 2,4 milijarde evra, što je 6,6 odsto BDP.

Tabaković je podsetila da je lani ostvaren suficit budžeta od 1,2 odsto BDP, na šta su uticali rast domaće tražnje, profitabilnost privrede, oporavak tržišta rada i bolja naplata poreza, a što je za posledicu imalo smanjenje potrebe države za zaduživanjem.

Niže potrebe države za zaduživanjem, kako je rekla, bile su jedan od faktora pada udela javnog duga u BDP za 10,4 procenta poena.

Guverner NBS je navela da je nivo problematičnih kredita smanjen za 53 odsto u poslednje dve godine, dok je kreditna aktivnost banaka porasla u 2017. godini za 7,4 odsto, pri čemu su krediti privredi porasli za 4,3 procenta.

#BDP

#Jorgovanka Tabaković

'