AKTUELNO

Novi konkurs za dodelu inovacionih vaučera otvara se danas i biće otvoren do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstva ne budu potrošena.

Zbog velikog interesovanja, Vlada Republike Srbije obezbedila je dodatnih 30 miliona dinara za dodelu inovacionih vaučera za podršku malim i srednjim preduzećima. Reč je o nastavku finansijske podrške saradnji nauke i privrede preko Fonda za inovacionu delatnost, koji će preduzećima omogućiti da podignu nivo inovativnosti svojih proizvoda i postanu konkurentnija na tržištu.

Ovo je tokom posete preduzeću „CarnoMed“ u Novom Sadu, jednom od korisnika vaučera, najavio Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On je, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem, posetio ovu novosadsku kompaniju i tom prilikom istakao da država na ovaj način podstiče saradnju firmi i naučnih instituta i fakulteta.

- Ako imate firmu, i želite da razvijete neki novi proizvod, a za to su vam potrebni znanje i ideje naučnika i istraživača, država plaća njihove usluge za vas. Vi na taj način razvijate proizvod koji bolje prolazi na tržištu i koji može da se izveze u inostranstvo. To donosi nova radna mesta u tim firmama i veće plate - objasnio je Popović.

On je istakao da je kompanija "CarnoMed" u prošlom javnom pozivu dobila dva inovaciona vaučera u ukupnoj vrednosti od 960.000 dinara.

- Vaučerima je podržana saradnja ove kompanije sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu. Prihodi ove kompanije u 2017. godini su duplirani u odnosu na 2016. godinu. Više od 70 odsto prihoda ove kompanije dolazi od izvoza. Preko onlajn prodavnice proizvodi kompanije "CarnoMed" prodaju se u celom svetu. To je primer kako srpska pamet može da bude konkurentna na svetskom tržištu - rekao je Popović.

On je istakao da se za inovacione vaučere konkuriše elektronski preko sajta Fonda za inovacionu delatnost.

- Cilj nam je da u budućnosti sve usluge države pružamo elektronski, bez nepotrebnih papira i birokratije - rekao je Popović.

Kompanija CarnoMed je srpska kompanija koja se bavi proizvodnjom medicinskih dodataka ishrani od prirodnih supstanci, bez upotrebe GMO sastojaka, po recepturi vrhunskih naučnika.

Novi konkurs za dodelu inovacionih vaučera otvara se danas i biće otvoren do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstva ne budu potrošena.

Do sada je Vlada Srbije dodelila 47 inovacionih vaučera za 39 srpskih preduzeća, u ukupnom iznosu od 29,5 miliona dinara.

#Kompanija

#Nenad Popović

'