AKTUELNO

Osnivač i direktor organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon izjavio je da Uskrs ove godine provodi sa porodicom u Beogradu, dok je prethodnih godina praznik provodio na Kosovu i Metohiji, ali da tamo i dalje nastavlja humanitarni rad.

Francuski humanitarac je najavio da će krajem aprila, u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, biti otvorena farma za tov svinja vredna 150.000 evra.

- To će omogućiti narodnim kuhinjama snabdevanje mesom, kao i radna mesta na farmi. Za nekoliko meseci u planu je i otvaranje farme za tov živine - kazao je Gujon.

On je ispričao i da nije bilo teško naučiti srpske uskršnje običaje i da obožava da uči nove tradicije jer je to, kako smatra, ono što ljude razlikuje od životinja i robota.

Seća se da je prošle godine naučio jedan običaj u Velikoj Hoči, u Metohiji, gde se žene ponose ukrašavanjem jaja perom i voskom. Gujonu se, takođe, dopada i način na koji se Srbi pozdravljaju za Vaskrs.

On je kazao da je puno puta velike praznike proslavljao sa Srbima na Kosovu "među svojima", kao i da ga Srbi tamo smatraju svojim i da je vremenom postao njihov, a da su oni postali deo njega.

Gujon je podsetio i da je posle prošlomesečnog hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića i incidenata u Mitrovačkom domu, napisao izveštaj kako bi obavestio sve francuske medije.

On je naveo da su francuski mediji reagovali, da je jedan dnevni list preneo deo izveštaja, a mesečnik "Nef" je objavio naslovnu stranu o stanju na KiM.

#Arno Gujon

#Kosovo

'