AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da postoji prostor za dolazak novih trgovinskih lanaca u Srbiju i ocenio da je dolazak Lidla važan, jer će pojačati konkurenciju.

Ljajić je, na obeležavanju Dana konkurencije, kazao da na nacionalnom nivou "postoji prostor za dolazak novih velikih igrača na tržište", a da je na regionalnom i lokalnom nivou "konkurencija već žestoka", jer postoji oko 45 lokalnih i regionalnih maloprodajnih lanaca.

Ljajić je dodao da 30 odsto ukupne trgovine u Srbiji čini moderna trgovina, dok je ostatak tradicionalna.

- Imamo enormno veliki broj učešća pijaca i tezgi u ukupnoj trgovini i taj procenat iznosi oko devet odsto - kazao je Ljajić.

On je naveo i da je učešće hipermarketa u Srbiji veoma malo i da iznosi oko tri procenta.

Prema njegovim rečima, najgora situacija je sa diskontnim lancima kojih u Srbiji nema, dok ih je na primer u Poljskoj 30 odsto.

Ljajić je rekao da se govorilo da će dolazak Ikee zatvoriti neke fabrike nameštaja u Srbiji, ali da je ipak u 2017. godini izvoz nameštaja porastao za 16 odsto, a u prava dva meseca ove godine za 17 odsto.Prema njegovim rečima, proizvodnja nameštaja prošle godine porasla je sedam odsto.

- Pokazalo se da je bilo prostora na tržištu za dolazak ovakvog lanca. To nije problem naših proizvodjača. Problem naših proizvodjača nameštaja je činjenica da izvozimo puno drvenih trupaca kao sirovinu, a da oni moraju da uvoze te iste sirovine iz drugih zemalaja ;po većim cenama nego što bi ovde mogli da je kupe - rekao je on.

On je rekao da je najbolji primer zdrave konkurencije ; tržište telekomunikacija, koje je potpuno liberalizovano. "Tu postoje tri velika igrača koje se bore za svakog potrošača, nudeći različite pakete, servise i usluge", rekao je on.

On je rekao i da se radi na novom Zakonu o zaštiti konkurencije, koji je dobio dobre ocene i treba još da se uskadi sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

- Potrebno je da nastavimo sa harmonizacijom sa pravnim tekovinama EU i da se uskladi zakon sa potrebama privrede - naveo je Ljajić.

#Rasim Ljajić

#Srbija

#Trgovina

'