AKTUELNO

Ministarstvo privrede raspisalo je danas, već petu godinu za redom, javni poziv za program podrške maloj privredi, a ove godine je u te svrhe obezbedilo 556 miliona dinara bespovratnog novca.

Podrška se odnosi za sufinansiranje kupovine novih mašina i proizvodne opreme, za koji privrednici, sada već tradicionalno, pokazuju najveće interesovanje, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Kako se navodi, uvažavajući potrebe privrede, ove godine je dupliran maksimalan iznos granta koji jedna firma može da dobije za kupovinu opreme.

U 2018. godini je, po preduzeću, gornji limit za bespovratna sredstva povećan sa 2,5 miliona na pet miliona dinara. Takođe, kako bi preduzetnici nastavili sa modernizacijom opreme za proizvodnju, omogućeno im je da konkurišu za ovaj program bez obzira da li su već bili korisnici državnih sredstava po nekom drugom osnovu ili programu u prethodnom periodu.

Takođe, partnerske finansijske kuće ne traže druga sredstva obezbeđenja, već će to biti samo zaloga na kupljenoj opremi. Programom za nabavku opreme predviđeno je sufinansiranje samo proizvodne opreme i alata, što će doprineti razvoju proizvodnih firmi u Srbiji.

U programu za nabavku opreme, bespovratna sredstva čine 25 odsto ukupne vrednosti opreme, učešće samog preduzetnika je pet odsto, a povoljan kredit partnerskih finansijskih kuća čini još 70 odsto.

Ministarstvo privrede sistematski podstiče tehnološki razvoj mikro, malih preduzeća i preduzetnika, jer se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je to odličan način da se ojača njihova konkurentnost i doprinese modernizaciji proizvodnih procesa u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kompanija koja, umesto dotrajalih, ima moderne mašine koje prate napredak tehnologija, ujedno ima i prvi preduslov da finalni proizvod podigne na nivo koji zadovoljava evropsko i druga razvijena tržišta.

Ovim programom je u 2017. za kratko vreme obrađeno 425 zahteva privrednika, odobreno ih je 396, koji u naredne dve godine, zahvaljujući nabavci nove opreme, planiraju da zaposle 1.630 novih radnika.

Ove godine, Ministarstvo će program sprovoditi u saradnji sa pet banaka i jednom lizing kućom: Bankom Poštanska štedionica, Kredit agrikol, Halkbankom, Eurobankom, Prokredit bankom i Rajfajzen lizingom.

Dosadašnje iskustvo Ministarstva privrede je pokazalo da su za takvu podršku najviše zainteresovana preduzeća koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, metalnih konstrukcija, tekstila i garderobe, zatim, preradom drveta, gume i plastike, štampanjem, proizvodnjom nameštaja, kao i predmeta od papira i kartona, građevinskih proizvoda.

Podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima ostaće i dalje u vrhu prioriteta, a Ministarstvo privrede poziva sve proizvodne kompanije da se prijave za ovaj program, obnove mašine i alate i doprinesu boljem poslovanju i većoj konkurentnosti srpske privrede, navodi se u saopštenju.

#Konkurs

#privreda

'