AKTUELNO

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast obima transporta robe od 35,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i vrednost izvedenih radova u građevinarstvu i to za 28,4 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva.

Najveći rast prevoza robe bio je u vodnom saobraćaju 89,3 odsto, dok je u drumskom saobraćaju zabeleženo povećanje od 36,9 odsto u odnosu na isti period 2017.

Zabeleženi rast prevezene robe od 35,5 odsto odnosi se samo na transport koji su ostvarila domaća preduzeća i ne uključuje tranzitni saobraćaj.

Povećana je u prvom kvartalu i vrednost izvedenih radova u građevinarstvu na teritoriji Srbije i to za 28,4 odsto u odnosu na isto tromesečje 2017.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva građevinarstva, rast vrednosti izvedenih radova nastavljen je i u drugom tromesečju ove godine, što je potvrđeno i podatkom o utrošku od 48 odsto ukupno predviđenih projektnih sredstava za saobraćajnu infrastrukturu u tekućem budžetu za 2018.

Ostvareni rezultati u oblasti građevinarstva i saobraćaja značajno su doprineli rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prva tri meseca ove godine, koji je iznosio 4,6 odsto.

#Ministarstvo građevinarstva | saobraćaja i infrastrukture

'