AKTUELNO

Srbija je drugu godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte (SDI) u 2017. godini, posmatrano prema broju stanovnika, objavljeno je u najnovijem izveštaju "IBM Global Locations Trend 2018".

Takođe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta kroz SDI čija realizacija je započela u 2017. godini, Srbija je zauzela visoko 6. mesto među evropskim zemljama, a 15. mesto među svim državama sveta, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu IBM-a.

Proizvodne aktivnosti u Srbiji generišu oko 80 posto ukupno kreiranih novih radnih mesta, i to najviše u tekstilnoj, auto, hemijskoj i elektro industriji, ocenjuje se u izveštaju.

Osim toga, primetno je i da ceo region Zapadnog Balkana beleži značajan nivo interesovanja stranih investitora.

- Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju od godine do odine, za region kao celinu postoji visok nivo interesovanja stranih investitora - dodaje se u zveštaju.

Generalni trend u celom svetu kada je reč o SDI jeste rast broja projekata za 10 odsto, najviše zahvaljujući većem učešću manjih projekata.

S druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mesta je opala za 5 odsto, s tim što je u Evropi i Severnoj Americi zabeležena stagnacija, u Africi rast od 10 odsto, dok je u zemljama Azije, Latinske Amerike i Bliskog Istoka zabeležen pad od 10-20 procenata.

"IBM Global Business Services" već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u celom svetu, i pojedinačno po zemljama, sa fokusom na kriterijum - broj novootvorenih radnih mesta.

#Srbija

'