AKTUELNO

Nafta je na putu da zabeleži treći nedeljni gubitak pošto je zabrinutosti zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine bacila u zasenak ponovljena uveravanja iz Saudijske Arabije da neće s isporukama "poplaviti" svetska tržišta nafte.

Naftni fjučersi su u NJujorku danas izgubili ranije ostvarene dobitke, nakon izjave predsednika SAD-a Donalda Trampa za tv CNBC da je "spreman da ide" s tarifama na 500 milijardi dolara uvozne robe iz Kine, prenosi agencija "Blumberg".

Prethodno je cena sirove nafte ojačala jer je Saudijska Arabija, povodom Trampovog pritiska da se cene obore putem većeg pumpanja, odgovorila da će ovog meseca zadržati isporuke na istom nivou, a u avgustu će ih smanjiti za 100.000 barela dnevno.

Ovakav odgovor kraljevine je, kako dodaje njujorška agencija, u suprotnosti sa signalima datim ubrzo posle prošlomesečnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kada je ljudima na brifingu o saudijskoj politici proizvodnje rečeno da se planira rekordna proizvodnja od 10,8 miliona barela dnevno.

Cena američke "lake" nafte WTI za isporuku u avgustu, čije ugovaranje ističe danas, ostala je na istom nivou od 69,54 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku u 11:45 sati prepodne po londonskom vremenu. WTI nafta je ove nedelje oslabila za 2,1 odsto.

Ukupan obim trgovanja iznosio je oko 21 posto ispod 100-dnevnog proseka. Cena američke nafte, u znatno aktivnijem ugovaranju za septembar, pala je za 0,4 odsto na 67,95 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u septembru takođe je mirovala danas na 72,57 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon jučerašnjeg pada za 32 centa. "Brent" je na nedeljnom nivou oslabio za 3,7 odsto.

Cena "crnog zlata" spustila se ovog meseca za 6,0 procenata, pošto je ekalacija američko-kineskog trgovinskog spora uzdrmala globalna finansijska tržišta.

Padu cene je doprinelo i obnavljanje prekinute proizvodnje u Libiji, kao i signali SAD-a da će možda pokazati izvesnu fleksibilnost u pogledu sankcija na iransku naftu. To je izazvalo glavobolju na američkom tržištu zbog obećanih ekstra isporuka iz Saudijske Arabije koje možda još nisu potrebne.

#Cena

#nafta

'