AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali je, komentarišući izveštaj Evropske komisije, koji se odnosi na drugi kvartal 2018. godine, izjavio da je veoma zadovoljan jer je još jednom potvrđeno da je Srbija ekonomski lider na Zapadnom Balkanu, te da ima značajno veći rast od prosečnog rasta u regionu, ali i u Evropskoj uniji.

Evropska komisija objavila je izveštaj o ekonomskom napretku zemalja koje su kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU, u kome se navodi da Republika Srbija ima najveću ekonomiju u regionu, te da je najzaslužnija za dobre ekonomske rezultate koje je ostvario region Zapadnog Balkana.

- Izveštaj Evropske komisije je potvrda da je Republika Srbija na dobrom putu, a tome je doprineo veliki broj investicija koji je realizovan u našj zemlji. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva četiri meseca ove godine iznosio je 4,6 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Inflacija u julu je 1,7 odsto, a naša zemlja je prošle godine privukla rekordan broj stranih direktnih investcija, zahvaljujući kojima je otvoreno više od 20.000 novih radnih mesta - naveo je Mali.

On je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, istakao da najnoviji izveštaj Evropske komisije pokazuje da je Srbija prva od zemalja kandidata i potencijalnih kandidata kada je reč o smanjenju nezaposlenosti i otvaranju novih radnih mesta.

- Neophodno je da imamo stabilnu i jaku ekonomiju ako želimo da postanemo punopravni član Evropske unije. Evropska komisija prati rezultate svih zemalja koje su kandidati i ovaj izveštaj je dobar signal za našu zemlju i podstrek da nastavimo još jačim tempom - istakao je ministar Mali.

U izveštaju Evropske komisije se navodi da se nastavlja ekonomski rast na Balkanu, pri čemu je rast godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2018. godine skočio sa 3,5 odsto u poređenju sa prosečnom stopom rasta od 2,7 odsto u prethodnom kvartalu. Kako se navodi, najzaslužnija za taj rast je Srbija (rast sa 2,4 u poslednjem kvartalu 2017. na 4,6 u prvom kvartalu 2018. godine), podseća se u saopštenju.

#Ekonomija

#Siniša Mali

#Srbija

'