AKTUELNO

Biće prostora za povećanje penzija i plata u javnom sektoru koje neće biti malo, izjavio je danas šef kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa i naveo da će se tek razgovarati o tome koliko će biti to povećanje.

On je novinarima rekao da MMF smatra da ne bi smelo da dođe do povećanja mase za penzije u BDP-u, ali da će biti prostora za povećanje sada kada je fiskalna situacija stabilnija.

Naveo je da je MMF saglasan da se ukine zakon o privremenom umanjenju penzija, te da Vlada Srbije ima ideju da omogući povećanje i onim penzionerima sa nižim primanjima.

- Nismo još govorili o konkretnim brojkama, jer će se to raditi u pripremi budžeta za 2019. godinu - rekao je Sosa i naveo da postoji više opcija Vlade Srbije da penzioneri sa najnižim primanjima ove godine dobiju povećanje, ali da još nema konkretnog predloga i da će više informacija biti početkom oktobra.

Kada je reč o javnom dugu, Sosa kaže da je on bio u 2015. godini 75 odsto, da je sada smanjen ispod 60 odsto, a da je cilj novog programa da se spusti ispod 50 odsto.

Smatra da će nastavak smanjenja javnog duga omogućiti povećanje javnih inevsticija i jačanje rasta.

- Bužet za 2019. treba da sadrži i mere koje će podstaći rast, a potrebno je smanjiti poreske takse i nakande što će biti podsticaj za nova radna mesta i povećanje konkurentnosti - navodi on.

O konkretnim merama za to, kaže, biće reči krajem septembra ili početkom oktobra.

Ocenio je da su makroekonomski izgledi, kratkoročno, povoljni, da se očekuje rast od bar 3,5 odsto i suficit u budžetu, kao i dalje smanjenje javnog duga.

Naveo je da zapošljavanje i dalje solidno raste, uz porast nominalnih zarada, da je inflacija na niskom nivou i projektovana na dva odsto do kraja 2018. godine, nizak deficit od 0,5 odsto BDP-a, dok se očekuje i suficit, kao i dalje smanjenje javnog duga.

- Treba da se obezbedi prostor za povećanje javnih investicija i smanjenje poreskih nameta - kaže Sosa i ističe da će povećanje javnih investicija uticati na rast, ali da je potreban okvir za upravljanje javnim inevsticijama.

Uz povećanje investicije i produktivnosti, Sosa kaže da je potrebno i povećanje i zapošljavanja u privatnom sektoru.

Među ciljevima novog programa su, kaže i ubrzanje reforme javne uprave, Poreske uprave, a postoji predlog da se izmeni zakon o parafiskalnim nametima koji će omogućiti njihovo objedinjavanje i racionalizaciju, a time poboljšati poslovnu klimu.

Kada je reč o porezu na dohodak, Sosa kaže da postoji prostor za njegovo smanjenje i da postoje opcije o kojima se razgovara.

Biće nastavljena promocija dinarizacije privrede, kaže Sosa i dodaje da će to biti jedna od glavnih ciljeva u kreiranju daljih mera za dinarizaciju.

Strategiju za dinarizaciju treba ažurirati, kaže Sosa i ocenjuje da je ona dala dobre rezultate, da se povećao udeo dinara u strukturi javnog duga, te da bi dalje povećanje dinarizacije ublažilo "spoljne šokove".

Naveo je da se novi program, koji će trajaće 30 meseci, uz polugodišnju reviziju, nastavlja na prethodni trogodišnji aranžman Srbije sa MMF, koji je završen u februaru.

Kako je rekao, cilj novog programa, koji ne uključuje finansijska sredstva, jeste da se učvrste makroekonomska i fiskalna dostignuća u prethodne tri godine, kao i nastavak široke institucionalne reforme.

#Penzije

#Plata

#Povećanje

#Sebastijan Sosa

'