AKTUELNO

Ministar Siniša Mali ističe da je poseta Kini jedna od najvažnijih poseta, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.

Srbija želi da bude šampion po privrednom rastu u Evropi, a u tome može da joj pomogne Kina, ocenjuje ministar finansija Siniša Mali, po dolasku u Peking, kao član delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ovo je sigurno jedna od najvažnijih poseta predsednika Kini, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu - naglasio je Mali u izjavi novinarima.

Pored potpisivanja ugovora koji je vezan za privatizaciju RTB Bor u vrednosti od 1,460 milijardi dolara, što je investicija koja će promeniti istok Srbije, pokrenuti RTB i našu privredu dalje, biće potpisana, kaže ministar, i tri važna ugovora za Zrenjanin.

- Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara, sa Ssangdong Lingdongon, njegovim kooperantnom i sa jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida investicija od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin - rekao je Mali.

On je kazao da će biti potpisani i finansijski sporazumi vezani za obilaznice oko Beograda, te i ugovor o nastavku izgradnje industrijskog parka u Smederevu.

- Imaćemo i potpisivanje ugovora sa kompanijom koja preuzima Ikarbus u Beogradu. To će obezbediti novu svetlu budućnost Ikarbusa. Ikarbus ponovo kreće da proizvodi, sa starteškim partnerom koji mu je neohodan. To su sve vesti i sporazumi koji doprinose tome da se naša privreda dodatno pokrene - uveren je Mali.

Podsetio je da u prvih šest meseci imamo istorijski visoku stopu rasta od 4,9 odsto BDP-a, po čemu smo drugi u Evropi.

- Želimo da budemo šampioni po stopi rasta, a to znači nove fabrike i nova radna mesta. Zato su potrebne investicije iz Kine i svaki razgovor sa potencijalnim investitorima znači potencijalno novi kilometar autoputa, novu fabriku i novo radno mesto - objasnio je on.

Mali je istakao da je zbog toga veoma važna ova poseta, kao i da se nada boljim i još lepšim rezultatima nakon završetka razgovora između predsednika Srbije i Kine.

#Evropa

#Siniša Mali

'