AKTUELNO

Kina je počela da primenjuje više tarife na još 60 milijardi dolara uvoza iz SAD-a, usled eskalacije trgovinskog konflikta oko tehnološke politike, budući da je američki predsednik Donald Tramp početak ove nedelje označio kao rok za uvođenje novih carina na 200 milijardi dolara vredne kineske robe.

Kineska Opšta uprava carina je saopštila da je danas u podne po lokalnom vremenu počela da naplaćuje dodatne tarife od pet do 10 odsto na više hiljada američkih proizvoda, prenosi agencija AP.

Podizanje kineskih carina vremenski koincidira sa Trampovim planiranim povećanjem tarifa na 200 milijardi dolara kineske robe koje treba da stupe na snagu, ali iz vlade SAD-a nema potvrde da su počeli s naplatom viših nameta.

Vlada u Pekingu je odbacila Trampove zahteve da odustane od državnih planova za razvoj robotike i drugih tehnoloških industrija za koje kineski trgovinski partneri tvrde da krše obaveze o otvaranju tržišta Kine.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

Pored toga, Kina je u subotu otkazala planirane trgovinske pregovore sa SAD, tako da ove nedelje neće poslati vicepremijera Liua Hea u Vašington, nakon što je američka administracija uvela kineskim vojnim agencijama sankcije zbog nabavke ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-vazduh.

Na meti sankcija našli su se kinesko odeljenje za razvoj opreme i njegov direktor Li Šangfu zbog "značajnih transakcija" sa ruskim državnim izvoznikom oružja Rosoboroneksport, preneo je BBC, podsetivši da se Peking nije pridružio sankcijama Zapada Moskvi 2014. Američka administracija stavila je na crnu listu još 33 kineskih državljana i subjekata koji sarađuju sa ruskom vojskom i obaveštajnom službom.

#Amerika

#Kina

'