AKTUELNO

Manastir Rakovica je manastir Srpske pravoslavne crkve, posvećen arhanđelima Mihajlu i Gavrilu, smešten u beogradskoj opštini Rakovica.

Pisana istorija manastira Rakovica nas vodi na sam početak 16. veka kada se prvi put pominje ovaj manastir kod Beograda. No, trebalo bi da znate da se manastir Rakovica tada nalazio na drugom mestu.

Blagotvorna molitva nad moštima patrijarha Pavla

Već deceniju grob patrijarha Pavla ima isceljiteljske moći, naime brojni vernici koji su bolovlai od najtežih zdravstvenih tegoba, mentalnih oboljenja u manastiru Rakovica su pronašli utehu u molitvi koja ih je iscelila.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Glavna manastirska crkva koja je posvećena Svetom Arhangelu Mihailu je prvi put obnovljena 1861. godine i tom prilikom je i dozidan gornji deo, a umesto nekadašnjeg crepa koji se nalazio na krovu, stavljen je pleh.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Manastir Rkaovica poznat je po svojim ikonama

Stare ikone, koje je manastir Rakovica dobio na dar od Rusa, odnosno cara Petra Velikog su bile u manastiru do 1737. godine, koliko je poznato. Nakon toga su prenete prvo u manastir Veliku Remetu, a ostalo je zabeleženo da su ih tokom rata ustaše odnele u Zagreb, uz mnoge druge pokardene dragocenosti i relikvije iz Srbije. Koliko je poznato ove ikone se danas nalaze u Galeriji Matice Srpske.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

U manastiru Rakovica sahranjeni je sin kneza Miloša i kneginje LJubice, Todor, kao i cela porodica kneževog brata, Jevrema Obrenovića.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

U priprati crkve se nalazi grobnica Jevrema i Tomanije Obrenović i njihove dece. A prekoputa njihove grobnice je sahranjen čuveni Milivoje Blaznavac, koji je bio oženjen Jevremovom ćerkom, Katarinom.

U samom manastiru je sahranjen Vasa Čarapić, čuveni srpski junak Prvog ustanka.

Godine 1930. nekadašnji srpski patrijarh Dimitrije je, takođe sahranjen u manastiru Rakovica, a od 19. novembra 2009. godine, prema sopstvenoj želji u manastiru Rakovica je sahranjen i blaženopočivši patrijarh srpski gospodin Pavle. 

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Zanimljivosti

Godine 1909. na praznik Svetog Nikole se zbio vrlo važan događaj za istoriju manastira Rakovica. Vladika Nikolaj, potonji Sveti Nikolaj Žički i Ostriški se tom prilikom zamonašio.

Foto: Pink.rs/N. Todorović

Čuveni srpski duhovnik, blaženopočivši Otac Tadej je u čin jeromonaha rukoložen 1938. godine upravo u ovom manastiru.

Sve do početka 20. veka u prostoru iznad manastira je postojala isposnica, omanja kapelica koju su nazivali isposnicom Svetog Save.

Autor: N.T.

#Manastir Rakovica

'