AKTUELNO

U Stokholmu i Oslu danas su ovogodišnjim laureatima dodeljene Nobelove nagrade. Priznanja za izuzetan doprinos čovečanstvu dodeljuju se od 1901. godine, po želji Alfreda Nobela, pronalazača dinamita.

Nobelova nagrada je međunarodna nagrada koju godišnje dodeljuju švedske i norveške institucije, kao znak priznanja za akademska, kulturna ili naučna dostignuća. Po želji švedskog naučnika i pronalazača Alfreda Nobela, ova nagrada je ustanovljena 1895. godine, a prvi put je dodeljena 1901. godine.

Ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad iz oblasti fizike, hemije, medicine, literature i mira, dok je 1968. godine uvrštena i šesta kategorija u oblasti ekonomskih nauka.

Foto: Tanjug AP

Nobelov dan - 10. decembar

Nobelove nagrade se dodeljuju 10. decembra jer je Alfred Nobel, pronalazač i proizvođač dinamita, po kome priznanja nose ime, preminuo na današnji dan 1899. u Sanremu.

Zbog toga, Grad Sanremo od 1905. svake godine šalje cveće kojim se ukrašavaju dvorane u kojima se održavaju ceremonije dodele.

Ivo Andrić i Džon R. R. Tolkin

Tolkina je njegov prijatelj K. S. Luis predložio kao jednog od kandidata za Nobelovu nagradu za književnost, 1961. godine, ali je taj predlog bio odbijen zbog njegove proze. Nobelov komitet je 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost dodelio Ivi Andriću „za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje”. Iako Tolkinova trilogija "Gospodar prstenova" danas važi za jednu od najčitanijih knjiga širom sveta, pre pola veka je bila okarakterisana kao "drugorazredna proza". Žiri za dodelu Nobelove nagrade 1961. odbio je da oda priznanje tom delu i umesto toga dodelio je nagradu Ivi Andriću za roman "Na Drini ćuprija".

Foto: Wikipedia.org/Stevan Kragujević/Tanja Kragujević

Mesto dodele

Prema testamentu Alfreda Nobela, nagrade za književnost, fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju dodeljuju se u Stokholmu, dok se Nobelova nagrada za mir uručuje u Oslu. 

Nobel nije obrazložio zbog čega se samo priznanje za mir dodeljuje u Norveškoj.

Ceremonija dodele

Nagrada se u Stokholmu dodeljuje u "Konserthusu" (Koncertnoj kući), a u Oslu se dodela nagrade za mir obavlja u Gradskoj kući.

Nagrade u Stokholmu dodeljuje švedski kralj, a Nobelova nagrada za mir se dodeljuje u prisustvu kralja Norveške.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je i veliki prijatlej Srba, austrijski pisac Peter Hanke.

Ovogodišnji dobitnici

Nobelovu nagradu za mir dobio je etiopski premijer Abij Ahmed, priznanje za književnost biće uručeno Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk, dok su nagradu za fiziku dobili naučnici Džejms Pibls, Mišel Major i Didije Keluz. Priznanje za hemiju dobili su Džon Gudeno, Stenli Vajtingam i Akir Jošin, nagrada za medicinu pripala je Vilijamu Kelinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci, a Nobelova nagrada za doprinos ekonomiji dodeljena je Abidžitu Banerdžiju, Ester Duflo i Majklu Kremeru.

Foto: Tanjug AP/Kerstin Joensson

Peter Handke i „Pravda za Srbiju“

Handke je odavno vezan prijateljstvom sa Srbima. 1996. godine je putovao u BiH i napisao žestoko osporavani esej „Pravda za Srbiju“, u kojem se zalagao za drugačiji pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu. Handke je zbog ovoga prognan iz globalne intelektualne zajednice. Handkeovi eseji o Srbiji spadaju među najtemeljnije i najsadržajnije kritike medija pisane poslednjih godina. Za razliku od njegovih kolega i neprijatelja, koji su okrenuli leđa Balkanu Handke je ostao dosledan u svojoj borbi za istinu i pružanju pomoći Srbiji i Srbima.

Svečani banket

Posle dodele nagrada, ceremonija se seli u stokholmsku Gradsku kuću, gde se održava svečani banket, kojem, osim kraljevske porodice i ovogodišnjih laureata, prisustvuju i članovi švedske vlade, bivši dobitnici Nobelove nagrade i članovi Nobelovog komiteta.

Večera za Nobelovce

Meni svečanog banketa drži se u tajnosti do zvaničnog početka večere u 19 sati. Nazivi jela su ispisani na francuskom, engleskom i švedskom jeziku. 

Muzičari iz Švedske i ostatka sveta tokom večere izvode kompozicije različitih žanrova - od klasične do moderne pop muzike. 

Aung San Su Ći

Aung San Su Ći je burmanska prodemokratska političarka, vođa partije Nacionalna liga za demokratiju i dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. Su Ći je jedini dobitnik ove prestžne nagrade koja joj je dodeljena u odsustvu pošto je od 1989. godine sve do 2010. bila u kućnom pritvoru. Od aprila 2016. nalazi se na novoosnovanom položaju državne savetnice Mjanmara, i izabrana je za ministra spoljnih poslova ove države.

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

#Nobelova nagrada

'