AKTUELNO

Sveti Stefan je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik.

Trećeg dana Božića slavimo Svetog Stefana, krsnu slavu velikog broja Srba i prvu krsnu slavu u godini. 

Sveti Stefan bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla. Prvi je od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Zato je i prozvan arhiđakonom. 

Svojom verom činio je mnoga čudesa među ljudima, a svojim protivnicima Jevrejima suprotstavljao se mudrošću i silom Svetog Duha.

Mnoštvo je narodnih običaja i verovanja o Stevanjdanu. Najvažniji posao je iznošenje božićne slame iz kuće. Ne baca se, već stavlja u raklje voćki, pčelinjak, vinograd, kokošarnik ili privredne zgrade. Veruje se da štiti voćnjake od grada.

Foto: Pink.rs/A. Aras

Sveti Stefan je bio optužen da je hulio na Boga i na Mojsija, a uz pomoć lažnih svedoka i osuđen. Svetitelj se, ozaren svojom verom, obratio narodu i govorio o mnogim dobročinstvima koja je Bog učinio narodu Izrailja i nazvao ih izdajnicima i krvnicima Hristovim.

Ubrzo posle toga izveli su ga iz grada i kamenovali. Među mučiteljima nalazio se i njegov rođak Savle, kasnije apostol Pavle.

Legende o kralju

Kod Srba postoji više legendi o nesrećnom kralju. Prema jednoj, maćeha je izvadila oči Steanu,a on izađe iz grada da bude sam u svojoj nesrećio.Potom je maćeha naredila da se njegove oči obese na gradskoj kapiji.Kad je arhananđel Gavrilo naišao i video nesrećnog despota, sažalio se i poslao orla da donese oči i Stefanu vrati vid. Legenda iz okoline Dečana kazuje da se Despot umio u lekovitom izvoru kraj manastira i odmah progledaao.Slično je i predanje iz Ovčeg polja, gde postoji crkvica posvećena Svetom Stefanu,a kraj nje izvor na kojem se izlečio. Tu se i danas okuplja narod i umiva oči, a dolaze i bolesni iz udaljenih krjeva.Seljaci iz bliže okoline dovode i stoku,povedu je tri puta oko crkve,a zatim je napoje vodom sa izvora.

Stefanovu mučeničku pogibiju gledala je sa nekog udaljenog mesta i Presveta Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom i usrdno se molila Bogu za ovog stradalnika istine i vere. 

Sveti Stefan je prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik.

Telo svetog Stefana krišom je uzeo i sahranio na svom imanju potajni hrišćanin i knez jevrejski Gamalil.

#Praznik

#Zanimljivosti

#sveti Stefan

'