AKTUELNO

U petak uveče iz Evroazije i većeg dela Afrike moći će sa se prati ceo tok Mesečevog prolaska kroz Zemljinu polusenku.

Pojava se ne prati golim okom, već posebnim instrumentima i, naravno, samo ako bude vedro, poručili su iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Početak "pomračenja" je u 18.08, sredina u 20.10, a kraj u 22.12.

Zemlja je hladno telo. Obasjana Suncem ima konusnu senku. Iz senke se Sunce ne vidi. Oko senke se nalazi polusenka iz koje posmatrač vidi samo deo Sunca i to sve veći što se više približava rubu polusenke.

Narodna verovanja

Naš narod veruje da pun Mesec, tokom kog se dešavaju pomračenja, nije povoljan za započinjanje poslova. Naš narod veruje da pun Mesec, tokom kog se dešavaju pomračenja, nije povoljan za započinjanje poslova, jer pomaže razmnožavanje štetočina. Ako se poseku drva na pun Mesec, razmnožiće se žižak i uništiti drva, ako se zakolje stoka, meso će se brzo ucrvljati, a ako se opere ili izbeli tkanina, ubrzo će se pokidati... Pomračenje Meseca, kao ni Sunca, nikako ne bi trebalo direktno posmatrati jer to izaziva nesreću. Umesto toga, reći će nam naše bake, treba uzeti činiju, naliti je vodom pa uhvatiti odraz događaja kao u ogledalu. Veruje se da trudnica ne bi trebalo da dodiruje stomak tokom pomračenja da dete ne bi imalo beleg, a ako bude izlazila napolje moglo bi da se rodi sa deformitetom. Noža ne bi trebalo da se hvata, ako ne želi da rodi bebu sa zečjom usnom.

Interesantno je da će se ove godine sa Zemlje moći da vide četiri pomračenja Meseca i to samo polusenkom, a ona će se dogoditi 10. januara i 5. juna kada će biti "vidljiva" i iz Srbije, dok ona koja će se dogoditi 5. jula i 30. novembra neće moći da se vide iz naše zemlje.

Foto: Tanjug/Mahesh Kumar A.

Beograđani će tako ukoliko bude vedro u petak moći da posmatraju Mesec, uz stručne komentare, sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Tom prilikom će biti reči i o pomračenjima uopšte. Posmatraće se i planeta Venera (naša "zvezda Danica"), koja silno svetli na zapadnom delu horizonta, poručili su iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

#Mesec

#Pomračenje

#Zanimljivosti

'