AKTUELNO

NASA je objavila vest da je otkrila novu planetu koja orbitira oko dva sunca.

Ovo je prvo takvo otkriće novog satelita agencije za lov na planete poznatog pod nazivom TEŠ, ali ono što je još zanimljivije, njega je pronašao srednjoškolac koji radi kao stažista, i to trećeg dana.

"Pregledao sam podatke za sve što su volonteri oznacili kao pomračenje binarnog sistema, sistema u kojem dve zvezde kruže jedna oko druge i iz našeg pogleda pomrače svaku drugu orbitu", objasnio je 17-godišnji Volf Kukier.

On je video signal iz sistema zvanog TOI 1338, ali je mislio da se radi o pomračenju. Onda je shvatio da je vreme pogrešno i da je zapravo pronašao planetu.

Nova planeta je dobila ime 'TOI 1338 b' zbog sistema u kom se nalazi, a udaljena je oko 1.300 svetlosnih godina od Zemlje.

Planeta je 6,9 puta veca od Zemlje - nalazi se negde između Neptuna i Saturna. Takođe je malo verovatno da bi na njoj mogli da se nađu neki oblici života.

Dve zvezde kruže jedna oko druge 15 dana. Jedna je oko 10 odsto masivnija od našeg Sunca, dok je druga hladnija, zatamnjenija i velika kao jedna trećina Sunca.

Nakon što je identifikovao TOI 1338 b po zatamnjenju koje je prouzrokovao svojim matičnim zvezdama, istračivacki tim, uključujući i Kukiera, koristio je softverski paket pod nazivom "Elenor", nazvan po Elenor Arovej, centralnom liku u romanu Karla Sagana "Kontakt".

Želeli su da potvrde kako su merenja ispravna, i da rezultat nije pogrešan zbog greške nekog instrumenta.

"Kroz sve svoje slike, TEŠ prati milione zvezda", rekla je koautorka studije Adina Fajnstajn, student postdiplomskih studija sa Univerziteta u Čikagu.

"Zato je naš tim stvorio Elenor. To je dostupan način za preuzimanje, analizu i vizualizaciju podataka. Konstruisali smo ga imajuci na umu planete, ali ostali clanovi zajednice ga koriste za proucavanje zvezda, asteroida, pa cak i galaksija", rekla je ona, piše "Metro".

#planete

'