AKTUELNO

Američka tajna služba objavila je nedavno na svom FB profilu fotografiju svoje velike biblioteke.

Znanje je moć. Američka obaveštajna agencija CIA pokriva celi svijet, a njezini analitičari, ozbiljni i knjiški ljudi, nastoje izučiti svaki segment ljudske delatnosti koji bi im mogao koristiti kako bi njihove informacije bile od pomoći predsedniku SAD-a, koji se nalazi na vrhu komandnog lanca.

Uvid u biblioteku CIA pokazuje da direkcija za analize predsedniku zaista nastoji pomoći “uvidom u sve dostupne informacije o nekom pitanju” - od špijunskih romana Krisa Rajana, preko ratnih analiza generala Veslija Klarka pa do obaveštajnih trilera Vjenceslava Cenčića, danas zaboravljenog publicista koji se nakon Titove smrti bavio proarmijskom, unitarističkom publicistikom.

Odnosi Tita sa ruskim ljudima, Kopiničem i Krajačićem, odnos prema Andriji Hebrangu - teme u fokusu Cenčićevih knjiga - pokazaće se presudnima u raspadu Jugoslavije, ali to su 80-ih mogli znati samo specijalisti i odlični poznavaoci dubinske političke snage na jugoslavenskoj sceni, kao što su i sukobi u društvima književnika - naizgled ezoterične rasprave ceha koji ne zanima šire mase - zapravo naznačile raspad zemlje.

A CIA ga je s mnogo preciznosti predvidela. Zašto? Čitaju, skupljaju informacije, analiziraju...

VESLI KLARK JE NAPISAO KNJIGU O KOSOVU

U knjizi o iskustvima modernog ratovanja, koja je na polici, general Klark opisuje NATO intervenciju na Kosovu.

SADAM U FOKUSU

Biblioteka o Bliskom istoku, koji je u fokusu američke strategije, vrlo je bogata, a dominiraju naslovi o Sadamu.

BUHENVALD 

Istaknuto mesto na polici ima knjiga o Buhenvaldu, logoru kraj Veimara, u kojemu je bio zatvoren i Rudi Supek, kao član francuskog otpora.

JUGOSLAVIJA U FOKUSU 

Americi je SFRJ bila važna u borbi protiv Moskve, jer je Tito bio disident ruskog lagera, ali su podržavali i disidente protiv Tita.

VJENCESLAV CENČIĆ PISAO JE O KOPINIČU

Josip Kopinič je bio jedan od dvojice ključnih Titovih ljudi za Rusiju. CIA-u je zanimalo što je o njemu napisao Vjenceslav Cenčić.

SVE O MASOVNIM UBISTVIMA

Mesta masovnih ubistava, nacistički i ruski logori, Katin, psihologija ubica, čuvara i žrtava predmet su snažnog interesa.

ČAMBON JE BIO BROJ U BUHENVALDU

Pripadnik francuskog pokreta otpora Albert Čambon uhapšen je i otpremljen u Buhenvald, u kojemu je dobio broj 81490.

POBEGAO IZ IRAKA I NAPISAO HITOVEKris Rajan je jedini od osmorice članova američkog tima koji je uspeo pobeći iz Iraka. Napisao je 20 bestselera.

ZANIMAO IH SVAKI DETALJ

Odnosi između republika, odnosi političara u saveznom i republičkim vrhovima, sve je to bilo predmetom analiza. Tako je i danas.

TITOVA KNJIGA O ONO I DSZ JE NA POLICI

Amerikanci su do zuba naoružali Tita, međutim proučavali su koncept naoružanog naroda jer im je mogao pomoći u Vijetnamu i na drugom mestu.

#Biblioteka CIA

'