AKTUELNO

Na dnašnji dan 2001. godine SAD su ukinule sankcije SR Jugoslaviji uvedene početkom 1999 godine.

1520 - Kralj Danske i Norveške Kristijan II (Christian) osvojio je Švedsku.

1535 - Španski konkvistador Fransisko Pisaro (Francisco Pizarro) osnovao je Limu, sada glavni grad Perua.

1654 - Vođa zaporoških kozaka, hetman Bogdan Hmeljnicki priznao je vrhovnu vlast moskovskog cara. Time se Ukrajina ujedinila s Rusijom, što je izazvalo rusko-poljski rat (1654-67).

1689 - Rođen je francuski filozof Šarl Luj de Sekonda Monteskje (Charles Louis, Secondat, Montescquieu). Autor je kapitalnog dela "Duh zakona" u kojem je razvio teoriju o podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku koja je postala temelj parlamentarne demokratije.

1778 - Engleski moreplovac Džejms Kuk (James Cook) otkrio je Havaje koje je nazvao Sendvič ostrva po imenu lorda Sendviča (Sandwich).

1871 - U "Dvorani ogledala" Palate u Versaju, kralj Pruske Vilhelm I (Wilhelm) je proglašen za prvog cara novog, Nemačkog carstva.

1882 - Rođen je engleski pisac Alen Aleksander Miln (Alan Alexandre Milne), autor popularnih romana za decu "Kad smo bili vrlo mladi", "Vini Pu", "Kuća na Puovom uglu", "Sad nas je šestoro".

1904 - Rođen je američki filmski glumac engleskog porekla Arčibald Aleksander Lič (Archibald Alexander Leach), poznat kao Keri Grant (Cary). Igrao je u komedijama Hauarda Hoksa (Howard Hawks), a tumačio i karakterne uloga u filmovima Alfreda Hičkoka (Hitchcock) ("Strašna istina", "Filadelfijska priča", "Sever-severozapad", "Drž'te lopova!").

1909 - Rođen je pisac Oskar Davičo, koji je 1950-ih i 1960-ih godina znatno uticao na poeziju Jugoslavije. Bio je i jedna od najaktivnijih i ličnosti u književnom životu Beograda i Jugoslavije (zbirke pesama "Višnja za zidom", "Nastanjene oči", romani "Pesma", "Beton i svici").

1919 - Francuski premijer Žorž Klemanso (Georges Clemenceau) otvorio je Versajsku mirovnu konferenciju po okončanju Prvog svetskog rata. Mirovnim ugovorom potpisanim 28. juna, Nemačka je preuzela odgovornost za rat, obavezala se na isplatu ratne odštete i zabranjeno joj je naoružavanje. Stvorene su nove države Poljska, Mađarska, Čehoslovačka, Estonija, Letonija, Litvanija i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1944 - Posle sedmodnevnih žestokih borbi, sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu okončale blokadu Lenjingrada, gde je tokom nemačke opsade od septembra 1941. od iscrpljenosti i gladi umrlo 620.000 ljudi.

1974 - Posle sedmodnevnih pregovora, Egipat i Izrael su potpisali sporazum o "dezangažovanju" vojnih snaga duž Sueckog kanala.

1977 - U padu malog vladinog aviona po magli kod Sarajeva poginuli su predsednik Saveznog izvršnog veća (vlade) SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest ljudi.

1977 - U najtežoj železničkoj nesreći u Australiji, 80 ljudi je poginulo kada je voz u Sidneju udario u betonski most.

1989 - U mirnom višednevnom protestu protiv prosovjetske vlasti, hiljade Čehoslovaka su na centralnom trgu Praga skandirale "Sloboda", "Istina" i "Ljudska prava".

1991 - Parlament Jordana je osudio avionske napade na Irak u operaciji "Pustinjska oluja" i pozvao arapske i islamske zemlje na akciju protiv SAD i njihovih saveznika. Irak je lansirao osam raketa "skad" na Izrael, u pokušaju da ga uvuče u Zalivski rat.

1996 - Poslanička grupa vladajuće partije Grčke, socijalističkog PASOK-a, izabrala je reformistu Kostasa Simitisa (Costas) za premijera, pošto je teško oboleli osnivač PASOK-a Andreas Papandreu (Papandeou) podneo ostavku.

1997 - Franc Vranicki (Franz Vranitzky) podneo je ostavku na položaj austrijskog kancelara što je bio skoro 11 godina.

1999 - Odluka vlade SR Jugoslavije da predstavnika OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera (William Walker) proglasi "personom non grata" i da uskrati dozvolu glavnoj tužiteljki Međunarodnog suda za ratne zločine Luiz Arbur da uđe u SRJ, dodatno je zaoštrila odnose Beograda i sveta.

2001 - SAD su ukinule sankcije SR Jugoslaviji uvedene početkom 1999. zbog politike vlasti Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu. Američkim firmama je do tada bilo zabranjeno da posluju sa SRJ. Ukidanja te zabrane i američkih sankcija otvorilo je vrata za davanje stranih kredita SRJ.

2002 - Vlada Sijera Leonea objavila je kraj građanskog rata tokom kojeg je poginulo 50.000 ljudi, mahom civila. Brutalan rat protiv Vlade vodio je Ujedinjeni revolucionarni front (RUF).

2003 - Na Šestom vanrednom kongresu za predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) ponovo je izabran Slobodan Milošević, iako je već bio u pritvoru u Hagu.

2005 - Evropski proizvođač aviona "Erbas" predstavio je u Tuluzu (Francuska) novi A380, najveći putnički mlaznjak koji je ikad napravljen. Taj dvospratni avion ima raspon krila od 80 metara, rep visok kao sedmospratnica i više od 550 sedišta. U njegov razvoj uloženo je 13 milijardi dolara.

2009 - Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko postigli su sporazum o snabdevanju Ukrajine gasom i transportu ruskog gasa do drugih evropskih potrošača preko Ukrajine.

2015 - U Maliju je okončana jedna od najtežih epidemija ebole u Zapadnoj Africi od koje je umrlo 6.500 ljudi.

2016 - Mišel Turnije (Michel Tournier), jedan od velikih francuskih pisaca druge polovine 20. veka, dobitnik nagrade Gonkur za delo "Kralj vilovnjak", umro je u 92. godini.

2016 - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poverio je Emilu Dimitrievu mandat da formira prelaznu vladu koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore zakazane za 24. april.

2017 - Planeta Zemlja je bila rekordno topla 2016. što je bila treća takva godina uzastopno.

2019 - Švedski parlament izabrao je dotadašnjeg premijera Stefana Levena da vodi manjinsku vladu levog centra u novom mandatu, čime je okončana četvoromesečna politička blokada.

#Vremeplov

'