AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Markovdan.

Markovdan se, po Gregorijanskom kalendaru, slavi na dan 8. maja, kada je Sveti Marko umoren u Misiru i to dok je služio liturgiju.

Marko je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom. Kad su ga vernici zamolili da napiše nauku gospoda Isusa Hrista i njegov život i čudesa, Marko je napisao jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito. Poslat je za episkopa i propovednika u Misiru, gde je širio hrišćanstvo, činio čudesa i dobra dela. Međutim, neznabošci su ga uhvatili i ubili, i to na Uskrs kad je služio liturgiju u aleksandrijskoj crkvi.

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se danas ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Mada je ovaj običaj da se odmara prenet i na druga zanimanja, postoji verovanje da na Markovdan nikako ne valja dremati preko dana jer ćete onda biti pospani preko cele godine.

Jedino ako je na Đurđevdan neko dočekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko "predao san", kako narod kaže – što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.  Dobro bi bilo, kaže verovanje, da odspavate na istom mestu gde ste spavali i na Đurđevdan.

#Markovdan

#Praznik

<
'