AKTUELNO

Na današnji dan U NATO bombardovanju SR Jugoslavije pogođena je kolona izbeglica kod sela Koriša, na Kosovu. Poginulo je 87 ljudi, medju kojima je najveći broj dece.

1316 - Rodjen je Karlo IV Luksemburški, kralj Češke od 1346, rimsko-nemački car od 1355. U Pragu je osnovao prvi univerzitet u Srednjoj Evropi (1348).

1610 - Verski fanatik ubio je u Parizu francuskog kralja Anrija IV (Henri), prvog monarha iz dinastije Burbona.

1643 - Na francuski presto došao je četvorogodišnji Luj XIV (Louis) nakon smrti oca Luja XIII. Regentkinja je bila njegova majka Ana Austrijska, ali je stvarnu vlast imao kardinal Mazaren.

1932 - U Londonu je umro političar, istoričar i ekonomist Čedomilj Mijatović, član Srpske kraljevske akademije. Kao šef srpske diplomatije, potpisao je 1881. tajnu konvenciju sa Austro-Ugarskom. Prvi je u Srbiji počeo da izučava privrednu istoriju.

1955 - U Varšavi su ugovor o osnivanju Varšavskog pakta potpisale Albanija, Bugarska, Madjarska, Nemačka Demokratska Republika, Poljska, Rumunija, SSSR i Čehoslovačka.

1992 - Glavnoj ulici u Beogradu, Ulici Maršala Tita, posle 47 godina promenjen je naziv u Ulicu srpskih vladara. Naziv je kasnije promenjen u Ulica kralja Milana.

1999 - U NATO bombardovanju SR Jugoslavije pogodjena je kolona izbeglica kod sela Koriša, na Kosovu. Poginulo je 87 ljudi, medju kojima je najveći broj dece.2001 - Savet NATO odobrio je povratak vojske i policije SRJ u sektor B Zone kopnene bezbednosti na administrativnoj granici izmedju Kosova i Srbije, počev od 24. maja.

2009 - Evropska komisija je izrekla američkom Intelu, najvećem svetskom proizvođaču mikroprocesora, rekordnu kaznu od 1,06 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

2013 - Američko Ratno vazduhoplovstvo je iznad Atlantika testiralo bespilotnu letelicu "X-47B", veličine borbenog aviona. Letelica može da sleće i poleće s nosača aviona, što znači da može biti korišćena širom sveta, bez potrebe da se traži dozvola drugih država za prelet do cilja.

2018 - Ambasada SAD u Izraelu preseljena je iz Tel Aviva u Jerusalimu u skladu sa odlukom predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) donetom krajem 2017 godine. Ovaj dogadjaj izazvao je proteste Palestinaca na granici Izraela i pojasa Gaze u kojima je stradalo više desetina ljudi.

#Vremeplov

<
'