AKTUELNO

Na današnji dan Rođen je francuski pisac i filozof - egzistencijalista Žan Pol Sartr.

1377 - Umro je engleski kralj Edvard III (Edward). Kralj je postao 1327. nasledivši oca Eduarda II. Zbog njegovih pretenzija na francuski presto, počeo je Stogodišnji rat.

1527 - Umro je italijanski političar i pisac Nikolo Makijaveli (Niccolo Machiavelli), autor dela "Vladalac" u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam "makijavelizam".

1813 - U bici kod Vitorije, britanska vojska pod vodjstvom vojvode od Velingtona (Wellington) porazila je snage Napoleonovog brata Žozefa (Joseph), kralja Španije. Time je završena francuska vladavina u Španiji.

1905 - Rođen je francuski pisac i filozof - egzistencijalista Žan Pol Sartr (Jean Paul Sartre). Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1964. ("Mučnina", "Zid", "Biće i ništavilo", "Iza zatvorenih vrata", "Prljave ruke").

1981 - Na opštim izborima u Francuskoj ubedljivo su pobedili socijalisti i postali najjača partija sa 38 procenta glasova. Lider socijalista Fransoa Miteran (Francois Mitterrand) u maju te godine je postao predsednik Francuske.

2000 - U Beogradu je umro publicista i politikolog Slobodan Inić, jedan od osnivača Demokratske stranke.

2002 - Bivši direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragoljub Milanović osudjen je na 10 godina zatvora zbog pogibije 16 radnika te televizije u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine.

2012 - Francuska je prvi put u modernoj istoriji dobila vladu čiju polovinu čine žene, a u skladu s izbornim obećanjem francuskog predsednika Fransoa Olanda o jednakosti muškaraca i žena u vlasti.

2017 - Više od 100 ljudi poginulo je u sukobima koji su izbili u gradu Bria u Centralnoafričkoj Republici, samo dan nakon mirovnog sporazuma potpisanog u Rimu kojim je predvidjen trenutni prekid vatre u Centralnoafričkoj Republici.

#Vremeplov