AKTUELNO

Građani Srbije imaće priliku da danas ujutru posmatraju delimično pomračenje Sunca, saopštili su iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" iz Beograda.

U Beogradu će Mesec pokriti svega pet posto Sunčevog prečnika, pomračenje počinje u 07.17, maksimum je u 07.38, a kraj u 07.59 časova i ukupno trajanje pojave je 42 minuta.

Zbog bezbednosti očiju, stručnjaci savetuju da bi ovu slabo uočljivu pojavu trebalo posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.

Najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ili ima specijalni filter za Sunce, ili Sunčev lik projektuje na beli zaklon.

Ukoliko bude vedro, Beograđani će pomračenje Sunca moći da prate i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Foto: Tanjug AP/Rifka Majjid

U Leskovcu pomračenje počinje u 07.07, maksimum 7.36, a kraj u 8.05.

Kako su objasnili iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" , u svom kretanju oko Zemlje Mesec povremeno zaklanja Sunce, pa se govori o pomračenju Sunca, ali ukoliko je Mesec daleko od Zemlje, njegov prečnik nije dovoljno velik da u potpunosti zakloni Sunce, pa se govori o prstenastom pomračenju Sunca.

Traka na zemljinoj površini, iz koje se vidi prstenasto pomračenje će se protezati od centralne Afrike, preko juga Arabije, severne Indije, južne Kine do Tihog okeana.

Ova traka je najšira u Indiji, 21 kilometar, i tu se "prsten" može posmatrati 38 sekundi. Van ove zone, kako na sever tako i na jug, pomračenje Sunca je delimično, a Sunce sve manje zaklonjeno sa udaljavanjem od nje.

Globalno gledano, pomračenje Sunca počinje u 05.46 na Atlantiku, a završava u 11.34 na Pacifiku.

#Beograd

#Srbija

#prstenasto pomračenje Sunca