AKTUELNO

Jedan stariji bračni par godinu i po dana je zadavao prave glavobolje svojim komšijama u selu Aberhosan u Velsu, pošto su im, nenamerno blokirali internet.

Penzioneri Alun (67) i Elejn Ris (63) nisu bili ni svesni da je njihov televizor izazivao smetnje da mreži i njihovim komšijama onemogućavao da imaju normalan internet signal. Smetnje bi počele svakog jutra u 7 sati, i trajale bi po čitav dan - i tako punih 18 meseci!

Operateri su više puta izlazili na teren po prijavi korisnika, ali nikada ne bi ustanovili da postoji problem na mreži, sve dok jednog dana nisu pronašli "ometač" i to u kući porodice Ris.

Ispostavilo se da bi vremešni bračni par svakog jutra u 7 sati uključivao televizor u svojoj spavaćoj sobi kako bi gledali jutarnji program, tada bi u čitavom selu počeli problemi sa internetom. Ispostavilo se da je uređaj stvarao impulsni šum visokog nivoa, što je stvaralo smetnje na celoj mreži.

I kad god bi baba i deda krenuli da gledaju jutarnji program, internet bi "umro" u čitavom selu!

Foto: Pixabay.com

Inženjeri internet operatera 18 meseci su proveravali apsolutno svaki kabl, razvodnu kutiju i instalaciju u čitavom selu. Međutim, nikada nisu mogli da pronađu gde se nalazi "prekid". Na kraju je na teren izašao ekspertski tim sa posebnim meračima, koji je i otkrio da stari TV aparat u kući porodice Ris pravi pometnju na čitavoj mreži.

- Čim smo objasnili Risovima o čemu se radi odmah su pristali da izbace stari televizor i kupe nov - saopštili su inženjeri. Od kako su Risovi isključili stari televizor, niko više u selu nije imao problema sa internetom, prenosi Daily Mail.

- Ko bi rekao. Mi samo volimo da gledamo jutarnji program. Ni slutili nismo da smo izvor svih muka naših komšija - rekli su Risovi.

Stručnjaci da objašnjavaju da brojni električni aparati, od svetla preko mikrotalasni do sigurnosnih kamera, mogu da utiču na internet konekciju. Zato svima savetuju da kupuju ispravne aparate kod proverenih dobavljača.

#Internet

#Misterija

#Televizija