AKTUELNO

Vulkanu je dodeljen „narandžasti“ kod vazdušne opasnosti.

Najveći evroazijski vulkan Ključevskoj, koji se nalazi na dalekom istoku Rusije, izbacio je pepeo na visinu od šest kilometara iznad nivoa mora, saopštilo je regionalno sedište Ministarstva za vanredne situacije. Istovremeno, probudio je i vulkan Levotolo na indonežanskom ostrvu Lembata.

Kako je saopšteno, uzimajući u obzir pravac vetra, pepeo se širi u severoistočnom smeru od vulkana.

Dodaje se da je vulkanu i dalje dodeljen „narandžasti“ kod vazdušne opasnosti. Kretanje vazdušnog saobraćaja je obustavljeno u vulkanskom području.

Ranije je pres-služba Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Dalekoistočnog odseka Ruske akademije nauka prenela da je erupcija tog vulkana nastavljena početkom oktobra ove godine nakon dvomesečne pauze. Pre toga, vulkan je bio aktivan od novembra 2019. do jula 2020. godine.

Inače, Ključevskaja Sopka (Ključevskoj), čija visina iznosi 4.800 metara, najviši je aktivni vulkan u Evroaziji. Starost vulkana procenjuje se na sedam hiljada godina i nalazi se na Kamčatki.

Vulkan Levotolo na indonežanskom ostrvu je izbacio pepeo na visinu od 500 metara.

Vlasti preporučuju stanovnicima da se ne približavaju vulkanu na udaljenosti manjoj od dva kilometra, jer je ovo područje opasno. Za sada nema informacija o povređenima.

#Indonezija

#Kamčatka

#Rusija

#Vulkan