AKTUELNO

Na današnji dan u Drugom svetskom ratu je počela bitka u Bizmarkovom moru u kojoj su saveznički avioni potopili 12 japanskih ratnih brodova, sprečivši ih da dopreme pojačanja na Novu Gvineju. Tokom bitke poginule su 4.000 Japanaca.

1459 - Rodjen je holandski sveštenik Adrijan Floriszon (Adriaan Floriszoon) - papa Adrijan VI (Adrian) od januara 1522, jedini Holandjanin - poglavar rimokatoličke crkve u njenoj istoriji. Umro je u septembru 1523, ne uspevši da ostvari zamisao o ujedinjenju evropskih zemalja u ratu protiv Otomanskog carstva.

1917 - Car Nikolaj II abdicirao je tokom Februarske revolucije u Rusiji, i formirana je privremena vlada Georgija Lvova. Car je s porodicom interniran prvo u Carsko Selo, a nakon što mu je Engleska uskratila azil, u Tobolsk. Kada je izbila Oktobarska revolucija carska porodica je premeštena u Jekaterinburg, gde je 1918. pogubljena.

1921 - U Francuskoj je umro bivši crnogorski kralj Nikola I. Tokom njegove vladavine od 1860. Crna Gora je vodila oslobodilačke ratove protiv Turske i stekla medjunarodno priznanje i znatno proširla teritoriju (Berlinski kongres 1878). U novembru 1918. Velika narodna skupština u Podgorici ga je zbacila s vlasti i proglasila prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Posmrtni ostaci kralja Nikole i kraljice Milene preneti su u zemlju u oktobru 1989. i sahranjeni na Cetinju.

1943 - U Drugom svetskom ratu je počela bitka u Bizmarkovom moru u kojoj su saveznički avioni potopili 12 japanskih ratnih brodova, sprečivši ih da dopreme pojačanja na Novu Gvineju. Tokom bitke poginule su 4.000 Japanaca.

1988 - Predsednik Saveza komunista Srbije Slobodan Milošević najavio je u govoru Srbima s Kosova ispred zgrade Skupštine SFR Jugoslavije, hapšenje albanskih zvaničnika na Kosovu.

1994 - U Vašingtonu su predsednik bošnjačke vlade Haris Silajdžić, predstavnik bosanskih Hrvata Krešimir Zubak i ministar inostranih poslova Hrvatske Mate Granić potpisali preliminarni sporazum o spajanju hrvatskih i muslimanskih teritorija u Bosni u federaciju sedam etničkih kantona.

2008 - Dmitrij Medvedev ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima i postao treći predsednik Rusije posle raspada Sovjetskog Saveza.

2018 - U napadima na ambasadu Francuske i Generalštab vojske Burkine Faso u glavnom gradu Uagadugu poginulo je 30 ljudi; u sukobima grupa Lendu i Hema na severoistoku Demokratske Republike Kongo ubijeno je 49 ljudi.

#Vremeplov