AKTUELNO

Novi propisi u hotelima diktiraju i maksimalan broj osoba u sobi, a i švedski sto više nije isti.

Ovih dana, u šali se kaže kako više aviona leti za Hurgadu, nego što ima autobusa ka Šumadiji. Nije daleko od istine, jer je Egipat veoma popularna destinacija za prvomajske praznike.

Egipat je naročito zanimljiv, a kako smo se uverili, mnogi hrle upravo u tom pravcu. Aranžmani sa kompletnom uslugom i uračunatom avio-kartom su glavni razlozi zašto se odlučujemo za Crveno more. Dodatno, april je mesec kada je već moguće kupanje i uživanje na tamošnjim plažama.

A kako izgleda letovanje ove godine tamo?
Hoteli imaju ograničen kapacitet, i neki su se tek otvorili posle jednogodišnje pauze. Zbog toga ni usluga nije na nivou na koju su turisti naviknuti, ali se mere svakako poštuju.

Švedski sto je ostao, u smislu izbora hrane, ali se promenio način uzimanja i služenja, pa se više ne može nazvati klasničnim švedskim stolom. Sada, u svakom hotelu, postavljen je pleksiglas. Tako, kuvari sa maskama i rukavicama služe hranu, a red se poštuje. U bašti hotela svaki sto ima dezinfikaciona sredstva, i osoblje nosi maske, dok za goste to nije bilo obavezno.

S pojavom korone, svi hoteli koji žele da otvore vrata gostima moraju da apliciraju za posebnu dozvolu koju dodeljuje Egipatska asocijacija hotela.

Ona se dobija nakon ulaska licencirane inspekcije koja proverava sigurnosnu situaciju u hotelu, sa akcentom na obezbeđivanje adekvatnih i propisanih zdravstvenih uslova. Naravno, sve u skladu sa propisanim merama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Nakon toga hotelu se dodeljuje sigurnosni i zdravstveni sertifikat. Takođe, oformljen je komitet koji čine članovi Ministarstva zdravlja i Egipatske hotelske komore, koji će proveravati da li se sve propisane regulative sprovede po zakonu.

U sobi najviše dvoje odraslih
Novi propisi u hotelima diktiraju i maksimalan broj osoba u sobi. Tako do daljeg u jednoj sobi mogu da odsedaju najviše dve odrasle osobe i jedno dete. Svi hoteli su u obavezi da gostima i zaposlenima obezbede zaštitne maske, sredstvo za dezinfekciju i rukavice.

S obzirom na to da je na snazi i dalje pandemija, svaki hotel će morati da neki deo svog smeštaja, bilo u prizemlju ili u odvojenim apartmanima, pretvori u ambulantu za karantin ili smeštaj ljudi koji imaju blage simptome kovida 19. I naš hotel je imao deo koji je namenjen gostima za eventualni karantin.

Bazeni su takođe u funkciji, kao i teretane, ali još nije u planu da se sauna, prostor za masažu i džakuzi koriste u narednom periodu.

Cene nisu ostale iste. Ukoliko ste rezervisali aranžman početkom godine, mogli ste da naiđete na prošlogodišnje. Međutim, praktično, sada pojedini aranžmani u Egiptu koštaju i do 20 odsto više nego prošle godine. Tako računica govori da poskupljenje za godinu dana za istu destinaciju, hotel, uslugu i broj dana, ide i do 200 evra.

Treba napomenuti i da su Egipćani prošle godine spustili cene na gotovo neralno jeftine, pa sada logično, postepeno podižu.

Turističke agencije u Srbiji su izašle sa svojom ponudom egipatskih hotela. Ove sezone u ponudi su hoteli sa 4 i više zvezdica, i svi nude isključivo all-inclusive aranžmane. Na vama je da izaberete da li ćete letovati na Crvenom moru 7, 10 ili 14 dana.

Cene za putovanja od 10 i 14 dana su u proseku oko 20 odsto veće od sedmodnevnih. Konkretno, hotel u kojem smo mi boravili poskupeo je 100 evra za mesec dana.

I izleti su promenili cenu, s tim što je sada moguće iskombinovati dva po ceni jednog. Tako, odlazak na čuveno Rajsko ostrvo košta 50 evra, što je 10 evra više nego ranije, ali sada ima uključen i obilazak Oranž plaže.