AKTUELNO

Serija ljubavnih pisama, koje je nekadašnji američki predsednik DŽon F. Kenedi ručno napisao švedskoj ljubavnici, ponuđena su na aukcijsku prodaju u Bostonu.

Intimna pisma, upućena Gunili fon Post, aristokratkinji koju je upoznao nedeljama pre braka sa DŽeklin Buvije 1953. godine, otkrivaju da je Kenedi njihovo zajedničko provedeno vreme opisao kao "svetlu uspomenu mog života".

Kolekcija od osam stranica, koja uključuje jedno celo pismo i dve delimične poruke, potiče iz lične kolekcije Fon Postove, a očekuje se da će na aukciji dostići cenu od preko 30.000 američkih dolara, prenosi Si-En-En.

Fon Post je preminula 2011. godine i, pre svoje smrti, napisala je memoare 1997. godine o svojoj vezi sa bivšim predsednikom pod nazivom "Ljubav, DŽek".

Napisana između 1955. i 1956. godine, ljubavna pisma prethode izboru Kenedija za predsednika, koji je u to vreme službovao kao senator u Masačusetsu, a beleške su pisane na papiru sa logom Senata Sjedinjenih Država.

U njima se Kenedi osvrnuo na romantično putovanje para u Švedsku i odgovorio je na vest o Fon Postovoj udaji.

Budući predsednik je rekao Fon Post da je "nestrpljiv" da je vidi, nazvavši je u jednom pismu "divnom". U drugom pismu se potpisao jednostavno kao "DŽek".

Fon Post i Kenedi su se prvi put sreli u leto 1953. u Kanu, samo nekoliko nedelja pre venčanja Kenedija i Buvije 12. septembra.

Prema aukcijskoj kući "RR Auction", kasnije su "proveli vrlo blaženu i intimnu nedelju uživajući u vezi" u Švedskoj u avgustu 1955. godine, skoro dve godine od njegovog braka.

Aukcijska kuća je, takođe, saopštila da su napori Kenedija da okonča svoj brak i da je dovede u Sjedinjene Države "osujetili njegov otac, njegove političke ambicije i osetljivost Kenedija i Fon Post na pobačaj koji je DŽeklin pretrpela 1955. godine."

U pismu iz februara 1956. godine, Kenedi je odgovorio na vest o Fon Postovom braku sa zemljoposednikom Andersom Ekmanom. Napisao je, "Moram da kažem da sam bio tužan kad sam saznao da, ipak, ne dolazite u SAD i da se venčavate sa farmerom".

Osvrnuvši se na putovanje para u Švedsku, on je nastavio:

"Planirao sam da se vratim sledećeg leta da te vidim...i sada šta će se dogoditi. U svakom slucaju obavesti me šta ćeš raditi."

"Ako se ne udaš, dođi (u Ameriku) onako kako bih voleo da te vidim. Prošlo leto sam se divno proveo s tobom. To je svetla uspomena mog života - divna si i nedostaješ mi," zaključio je Kenedi.

Par će se videti samo još jednom, i to 1958. godine na svečanosti u hotelu "Valdorf Astoria" u NJujorku, saopštila je aukcijska kuća. Oboje su toj svečanosti prisustvovali sa svojim partnerima, a Fon Post je u to vreme bila trudna.

Internet nadmetanje za pisma trenutno je u toku i završiće se 12. maja. Pisma su deo veće aukcijske prodaje predsedničkih suvenira, koja uključuje i fotografije sa ličnim potpisima i lična pisma Abrahama Linkolna.

Nije prvi put da "RR Auction" nudi prepisku između Kenedija i ljubavnice.

Još jedno ljubavno pismo na četiri stranice koje je Kenedi napisao drugoj ljubavnici, za koju se veruje da je Meri Mejer, takođe je bilo ponuđeno na aukciji 2016. godine.

Pismo je datirano na oktobar 1963. godine, mesec dana pre njegovog ubistva, i nikada nije poslato.

#Džon F. Kenedi

#Ljubavnica

#pisma