AKTUELNO

Autonomnim čamcima upravlja kompjuter tako što obrađuje podatke koje dobija sa kamera i senzora postavljenih na samim plovilima.

Električni automobili sve više osvajaju Evropu, a sada stižu i robotizovani čamci na baterije! Amsterdam planira da u javni prevoz i za potrebe komunalnih službi, na svojim kanalima, uvede električne robotizovane čamce.

Projekt pod imenom "RoBoat" (ro-boat - robot čamac) je zasnovan na tehnologiji koja sposobna za obavljanje veoma kompleksnih operacija u velikim lukama, u kojima uvek ima mnogo različitih plovila, brodova i dokova.

Iako još uvek nije sasvim usavršena, ova tehnologija je, na nedavnoj demonstraciji, električni čamac dug četiri provezla tik pored replike trgovačkog broda iz 18. veka. Sada joj predstoji dalje "učenje" i osposobljavanje za manevrisanje često gustom saobraćaju amsterdamskim kanalima, koji su puni turističkih brodića za razgledanje grada.

Robotizovanim plovilima upravlja kompjuter daljinskim putem. On obrađuje podatke koje dobija sa kamera i senzora postavljenih na čamcima, koji skeniraju okolinu, pamte položaj statičnih i prate pokretne objekte.

Za pogon čamaca zadužena su po četiri potisnika koja napajaju baterije. Opremljeni su propelerima, i mogu da se kreću brzinom od 6,5 kilometara na sat. Roboti čamci mogu biti operativni od 12 do 24 sata, u zavisnosti od baterija koje koriste i težini tereta koji prevoze.