AKTUELNO

Ako želite da vaš dom bude dostojan za život članova kraljevske porodice, kraljičina čistačica otkrila je svoje tajne savete kako održava palatu besprekornom u svakom trenutku.

Naime, Barbara Olred jednu deceniju je bila glavna kućna pomoćnica kraljice Elizabete II, rekla je: „Kad radite za sam vrh, standardi moraju biti 110, a ne samo 100 odsto.“

Ona je svojevremeno snimila prilog za britanski jutarnji program u koje je otkrila sve svoje trikove oko sređivanja.

Izbeljivač je zabranjen

Da bi nečiji kraljevski WC blistao, postoji stroga procedura. Izbeljivač je zabranjen jer uklanja sjaj s porculana, pa se umjesto njega koristi proizvod protiv kamenca.

A hromirane slavine mogu se održavati čistim pomoću paste od dve kašike soli i jedne kašičice belog destilovanog sirćeta – koje se mogu nanositi četkicom za zube ili vatom. Pomešajte limunov sok i prašak za pecivo u jednakim delovima u pastu i ostavite na plesni dva sata pre ispiranja.

Usisavanje nije dopušteno

Bakingemska palata ima 775 soba, pa održavanje higijene životnog prostora mora da je noćna mora. U dokumentarnom filmu pod naslovom „Kraljevske sluge“ otkriveno je da je usisivač zapravo zabranjen. Umesto usisavanja „čistači metu tepihe kako buka usisivača nebi smetala kraljevskim ušima“. Možemo samo zamisliti koliko je to mnogo metenja.

Nakit se čisti džinom

Iako se kraljica može pohvaliti impresivnom kolekcijom nakita o kojoj mi puki smrtnici možemo samo da sanjamo, ne možemo zamisliti da njeno veličanstvo svakodnevno nosi tijare. Da bi sprečila da njeni dijamanti skupljaju prašinu, kraljičina silistkinja Anđela Keli otkrila je svoju neobičnu metodu kako održava kraljičin nakit čistim i blistavim – a uključuje pretres u ormariću s pićima. „Džin i voda su korisni za davanje kraljevskim dijamantima malo više sjaja“, otkrila je.

Kako namestiti kraljevski krevet

Barbara je otkrila da bi otvoreni kraj jastučnica trebalo da bude okrenut prema unutrašnjosti kreveta, a tačan broj jastuka je dva po osobi. Jastuci se slažu udaranjem, a pokrivač se presavija na trećine „po dogovoru“ u slučaju da noću bude hladno. Naravno, pažnja za detalje je ključna, a ako vaši jastuci imaju pruge, svi bi trebalo da budu usmereni u istom smeru. Sve u svemu, perfekcionista Barbara provodi 20 minuta u nameštanju kreveta, a gotov je tek kad izgleda „tako privlačno da želite zaroniti u njega“.

Kako pravilno preklopiti peškire za kupanje?

Kako bi vaši peškiri izgledali profesionalno složeni, Barbara je otkrila da ima ključnu tehniku. Ona položi peškire ravno, a zatim ih poređa po tri po dužini. Zatim ih obesi na držač za peškire, ili će ih opet složiti po tri kako bi ih stavila u ormar. Ako se spremaju u ormar, nabor treba da bude okrenut prema vama.

Kako se čisti prašina?

Poslednje što želimo u svom domu jeste paučina i prašina, a Barbara ima strategiju i za njih. Ona kreće od plafona s leve strane, a četkom za paučinu dopire do vrha. Kraljevske palate su prepune antikvarnih predmeta i ukrasa, a stručnjak za čišćenje kaže kako ih čisti vlažnom krpom za prašinu ili četkom ako se radi o ramovima.Ukoliko imate drvo za čišćenje, nikad nemoj direktno prskati površinu, već umesto toga nanesite sredstvo za čišćenje na krpu.

Trominutni trik u mikrotalasnoj pećnici

Ako želite očistiti mikrotalasnu, postoji trik kako da to sebi olakšate. Stavite pola limuna u posudu s vodom u mikrotalasnu na tri minuta. To pomaže da uklonite neprijatne mirise, a takođe olakšava brisanje fleka.