AKTUELNO

Arheolozi u Nemačkoj pronašli su grob bogatog ratnika koji je sahranjen pre 1500 godina i u grobu češalj od slonovače za koji eksperti veruju da je ratnik koristio kako bi stilizovao svoju bradu.

Muškarac koji je imao između 40 i 50 godina kada je umro u 6. veku u današnjoj Bavarskoj, sarhanjen je sa konjem i oružjem, uključujući bojnu sekiru, koplje, štit i dugi mač.

Ono što je interesantno je što su u grobu pronađene i makaze i fini češalj ukrašen crtežima životinja, što je prilično neobična pogrebna oprema za to vreme, piše Mejl.

Stručnjaci Bavarske kancelarije za zaštitu spomenika kulture (BLfD) nisu uspeli da odgonetnu koje životinje su prikazane. Stvorenja na češlju liće na gazele u skoku koje pokušavaju da pobegnu predatoru.

Češljevi su često pronalaženi u srednjevekovnim grobnicama, ali nikada nisu ovako grandiozni niti napravljeni od ovako finog materiala.

Slonovača je takođe neuobičajena za sahrane iz šestog veka, kažu nemački arheolozi koji veruju da je muškarac bio bogat, što pokazuju i predmeti koji su sahranjeni sa njim.

Grob je jedan od dva koja su arheolozi pronašli u drevnom krateru Nordlinger Ries za koji je 1960ih utvrđeno da je mesto gde je pao meteorit.

Iako možda nisu znali da je tu pao meteor, srednjevekovni Evropljani su pratili ivice kratera i tu podigli drevno selo gde su naučnici sada pronašli grovnice.

U drugom grobu su pronađeni ostaci žene stare između 30 i 40 godina. I njen grob ima isto tako raskošne predmete, uključujući nakit, preslicu i očuvana jaja. Najinteresantniji predmet u njenom grobu u mediteranska crvena kreamička posuda koja je izvanredno očuvana i poreklom iz današnjeg Tunisa.

Činija i češalj su "bili luksuzna roba u to doba", naveo je konzervator Matijas Feil.

Na postolju činije je ucrtan krst, dok oznake na rubu mogu da budu ili magijski simboli ili ime vlasnice, smatraju arheolozi koji će sada podrobnije ispitati natpise da bi utvrdili o čemu je reč.

Autor: