AKTUELNO

Veče pred Svetu Petku ima posebno značenje, te se nakon večere ide odmah na spavanje.

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra praznuju dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke. Ova svetiteljska je značajna za pravoslavce jer je pomagala bolesnima i siromašnima, a veruje se i da je posebna zaštitnica žena.

Vekovima se Svetoj Petki obraćaju za pomoć narodi jugoistočne Evrope, a sve više joj se obraćaju i nehrišćanski narodi. Svima je jedan cilj isti - da se molitvom približe svetiteljki da da im ona da pomoć i spas od svih životnih nevolja.

Postoje mnogi običaji koji se rade na dan Svete Petke, 27. oktobra svake godine, ali posebni su oni koji se moraju obaviti uoči praznika.

Veče pred Svetu Petku ima posebno značenje, te se nakon večere ide odmah na spavanje.

Postoji ono što pre spavanja mora da se obavi. Obavezno se treba triput prekrstiti, pa izgovoriti molitvu: "Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!"

Na ovaj način se nakon večere molio samo domaćin, a žene i deca bi se samo tri puta prekrstili. Međutim, svako se može pomoliti na ovaj način, a nakon molitve se spava.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Važno je i da se glava uvek tokom spavanja okreće istoku. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu. Tamo gde ima dece, soba se pre spavanja okadi tamjanom, da se deca u snu ne bi preplašila.

Da podsetimo, sutra je veliki dan i crkveni praznik posvećen Svetoj Petki, jednoj od najvećih zaštitnica žena. Ova svetiteljaka u mnogim krajevima se slavi i kao krsna slava, a sutrašnji dan potrebno je provesti u postu na ulju.

Prema narodnim običajima, žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cele godine vladala sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Autor:

#sveta petka