AKTUELNO

Kraljica Elizabeta II je u neformalnim krugovima uticala na istoriju planete, priča Tomčić

Vladimir Tomčić, direktori “Filmskih novosti” u jutarnjem programu uporedio je sahranu kraljice Elizabete II, koja će se održati danas u Londonu, sa sahranom predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Naveo je da su to dve najveće sahrane nekih državnika i da se očekuju ogromne bezbednosne mere.

– Kraljica Elizabeta II je u neformalnim krugovima uticala na istoriju planete. To je krug od sedam ili osam ljudi čija se reč sluša u svakoj prilici. Desilo se i to da se Josip Broz Tito sastao sa njom u četiri oka, što je bio privatni sastanak koji je trajao sat vremena. Nakon njega kraljica je Titu poklonila rols rojs fantom i dva svoja psa rase korgi. Rols rojs fantom je znak velikog poštovanja – kaže Vladimir Tomčić.

Foto: Tanjug AP/Ben Stansall

Samo odabrani su pozvani na sahranu kraljice Elizabete, kaže Tomćić.

– Kraljica ima neprikosnoveni status da je zaštićena potpuno od spoljnjeg sveta. Velika je istina da je ona transformisala sliku kraljevske porodice, iako se mnogi njeni članovi ne ponašaju se adekvatno, što daje vetar u leđa medijima da ne pišu lepo o njima – istakao je Tomčić i naglasio da je kraljica Elizabeta imidž gradila godinama.

Velika je bliskost kralja Čarlsa III sa pravoslavnim svetom, budući da je njegov otac, princ Filip bio Grk, pa se može očekivati i ponovna poseta kralja Srbiji i pravoslavnim zemljama.