AKTUELNO

Može da ukazuje na poremećen hormonalni status. Neretko, ovo stanje može da bude posledica pojedinih oboljenja, kao i uzrok steriliteta.

Pijačana maljavost kod žena nije samo estetski problem, već može da ukazuje na poremećen hormonalni status. Neretko, ovo stanje može da bude posledica pojedinih oboljenja, kao i uzrok steriliteta.

Doktorka Aleksandra Jević, endokrinolog Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" kaže da pojačna maljavost kod žena nastaje zbog povećanog stvaranja muških hormona, ili zbog povećane osetljivosti lojnih žlezda i folikula dlake na ove hormone.

- Uzrok poremećaja hormona ili reakcije organizma na njihovo prisustvo su najčešće policistično izmenjeni jajnici, a mogući uzroci su i bolesti poput urođenih enzimskih deficita, tumora jajnika i nadbubrežnih žlezda - kaže dr Jević.

Iako pojačana maljavost može da ukazuje na ozbiljna oboljenja najveći broj žena, najpre traži pomoć dermatologa i ginekologa, jer osim pojačane maljavosti imaju i akne, opada ima kosa, neredovne su menstruacije i česti problemi sa začećem.

- Zbog kompleksnosti, poremećaji hormona zahtevaju multidisciplinaran pristup u postavljanju precizne dijagnoze, otkrivanja uzroka, a potom i lečenje - kaže naša sagovornica. - U radu sa pacijentkinjom učestvuju endokrinolog, ginekolog i dermatolog, a nekada i lekari drugih specijalnosti.

Da bi se počelo lečenje pojačane maljavosti i pratećih poremećaja zdravlja neophodni su detaljna anamneza i brojni pregledi.

- Za izbor terapije važno je da znamo kada je nastupila prva menstruacija, redovnost i obilnost ciklusa, vreme pojave akni, pojačane maljavosti i opadanja kose - kaže dr Jević. - Takođe, važno je da se utvrdi i da li ima šećerne bolesti, srčanih oboljenja i moždanog udara kod uže i šire porodice. Potom slede i analiza krvi i hormona, endokrinološki testovi i ultrazvučni pregled jajnika.

Sagovornica kaže da je metodama lečenja koje su danas na raspolaganju, moguće značajno smanjiti pojačanu maljavost, u najvećem broju slučajeva potpuno ukloniti akne, stabilizovati i ponekad popraviti opadanje kose, pomoći ženi da ostvari željenu trudnoću. Za postizanje uspeha, potrebno je da se žena na vreme obrati lekaru i da razume da je lečenje dugotrajno, nekada višegodišnje, u pojedinim slučajevima i do kraja života.

KONTRACEPCIJA

Pilule za kontracepciju su obično prva terapijska metoda u lečenju pojačane maljavosti i drugih pratećih problema. Ipak, kako savetuje dr Jević, njih bi trebalo piti samo po savetu ginekolga i endokrinologa, a nikako po preporuci dermatologa i kozmetičara.

#Hormoni

#Zdravlje

'