AKTUELNO

Zbog hladnog vremena i prazniče atmosfere, punim trpezama često ne odolevaju ni oni koji se tokom godine trude da vode računa o ishrani i zdravlju.

Stižu sve hladniji dani, počela sezona slava, pa salate i lagane obroke polako menjamo za težu hranu, a krećemo se sve manje. Sve to vodi nagomilavanju kilograma, ali i problemima sa varenjem. 

Dr Momčilo Matić za Novo jutro Pink televizije kaže da ishranu treba prlagoditi godišnjem dobu, ali da svakako treba voditi računa šta se unosi u oragnaizam. Kako objašnajva u skladu sa vremenom treba znati kada i koliko jesti.

- Leti treba jesti manje hrane, jer mi dosta energije dobijamo i od Sunca, dok nam sa druge strane, zimi treba svakako više harne jer nam je energija potrebna da bi mogli da funkcionišemo – kazao je Matić koji kaže da je fizička aktivnost svakako nezostavan deo zdaravog života i pravilne ishrane.

Umerenost i fizička aktivnost je po njemu pravi recept i to je zapravo on na šta treba,staviti akcenat.

- Mi se najedemo, stvorimo energiju, ali je ne trošimo. Zbog toga treba vežbati ili se,baviti nekom fizičkom aktivnošću – smatra on.

Da je pravilna ishrana pre svega važna za zdravlje, pa tek za lep izgeled, potvrđuje Tijana Popović savetnik za, zdravlje i ishranu koja kaže da je pre 14 godina otkrila,da boluje od karcinoma bubrega, i da se tada je odlučila svoje životne navike,promeni.

- Iskustvo koje sam dobila okrenulo me u drugom pravcu i onda sam rešila da dam prirodi šansu i da sa zdravom hranom pokušam da oporavim organizam – kazala je ona.

Matić kaže da je dobar izbor hrane gotovo presudan za zdravlje.

- Nama ne treba puno hrane, nama teba pametan izbor hrane. Ona utiče preko 60 ili 70 odsto u održavanju našeg dobrog zdravlja – kazao je on.

Kaže da slave ne treba shvatiti kao neprijatljsku teritoriju, jer on što se nalazi na trpezi može da bude dobro.

- Na slavamo imamo više prirodnu hranu, jede se sarma, salate koje su prirodne. Nema prerađene, brze hrane. Treba jesti hranu svog podneblja – smatra Matić.

On kaže da su gazirani sokovi jedan od najvećih neprijatlja zdravlju i gojaznosti.

- U jednom gaziranom napitku od 600 mililitara, nalazi negde oko 52 grama belog šećera. To je kao deset kašičica šećera i to nije zdravo – kazao je on.

Detoks organzma je dobar za zdaralje, slažu se sagovornici TV Pink, ali i o tome treba voditi računa. Popović kaže da je suština u izbacivanju nezdravih namernica.

- Detoks se ne pradstavlja na pravi način, više se korisiti u marketinške svrhe. Tada ne treba da se jede masna, pržena hrana, hrana koja je puna šećerima, koja se teško hrani. Isključivanje te hrane donosi velike benefite – smatra Popović

#Dijeta

#Hrana

#Ishrana

#detox

'