AKTUELNO

Ako vas zanima šta treba učiniti kada neprijatne emocije počnu da ometaju naš život, na pravom ste mestu.

Kada ste se poslednji put osetili loše? Ili vas u zadnje vreme konstantno pritiskaju negativne emocije? Verujemo da je to česta svakodnevica većine osoba. Tada ljudi posežu za raznimmetodama i sredstvima da bi postisnuli i izbrisali ove osećaje, pod parolom: „Osećam se loše i želimda se osećam bolje“.

Negativne emocije koje bi da izbegnemo ili “promenimo” variraju od osobe do osobe. Ponekad je rečsamo o oslobađanju od anksioznosti ili tuge. Drugi put je reč o želji da nas ne preplavljuju i da samonestanu osećaji sramote, besa ili zbunjenosti. Kakva god da je emocija, potrebno je osetiti i postatisvestan zašto je ona tu u datom trenutku.

Svako osećanje je potrebno osetiti. U stvari, često “skupo plaćamo” da osetimo svoje emocije.Gledamo tužne filmove i idemo na lude vožnje koje proizvode visoki nivo straha u nama. Čitamoromane o stidu i izdaji, i pevamo pesme pune osećaja ljubomore ili gubitka.

U stvari, problem nije u našim emocijama- problem je, kao i uvek, u vezi našeg uma. Naš um možeodlučiti da su neke emocije "loše" ili "prenaglašene". Odjednom, ne samo da smo tužni - osećamo sepreviše tužno. Ne osećamo se samo anksiozno - već smo sada previše anksiozni.

Često se zaglavimo u našim mislima poput „Samo gubitnici osećaju tugu i „Ako sam zabrinut, nećumoći da funkcionišem“. I da, tada naše emocije postaju naši neprijatelji. Sada smo tužni zbog našetuge i razvijamo anksioznost iz prolazne zabrinutosti.

Svaki put kada se pokušamo izvući iz neke naše emocije, demoniziramo je i na taj način pojačavamonjenu snagu i moć nad nama. Sada kada je emocija postala jača, želimo da je izbegnemo još više. Toje zamršena petlja samo za njeno pojačanje, koja nas vuče sve dublje i dublje u našu mentalnuborbu. Dobrodošli u zamku!

Foto: Unsplash.com

Kako obraditi i odvojiti se od negativnih emocija?

Ako želite da se oslobodite negativnih emocija i uspete da normalno funkcionišete uprkos „lošim“osećajima, trebate da preokrenete borbu i pogledate emocije malo dublje, krenuvši od psihološkefleksibilnosti.

Psihološka fleksibilnost predstavlja skup psiholoških procesa koji objašnjavaju kako se možemoefikasno nositi sa svojim emocijama, i živeti ispunjen i smislen život. Svaki od šest procesa pozitivnefleksibilnosti uparen je sa negativnim procesom fleksibilnosti, a ono što ih povezuje je njihovaosnovna motivacija.

Motivacija zbog koje se žele izbeći „loše“ emocije je čežnja koja se oseća. Međutim, bez obzira na tokoju emociju pokušate da isključite - anksioznost, depresiju, sramotu, ogorčenost, paniku, bes,samo-mržnju, prazninu, otupljenost, usamljenost, strah, gubitak, ljubomoru ili slično- ta emocija ćevam se neizostavno vratiti u nekom obliku. Umesto toga, puno je bolje otvoriti se prema našimemocijama i prihvatiti ih kao najboljeg prijatelja, koji će nam ukazati pravi put.

Učimo da se bolje osećamo

Pogledajte dobro svoj život i emocije vidite koje ste emocije i kada izbegavali. Možda ste odložilitežak razgovor sa voljenom osobom, jer bi se zbog toga osećali neprijatno. Ili ste možda izbegavalineki zadatak na poslu, jer se zbog toga osećate glupo i nekompetentno.

Koje god da ste emocije izbegavali, sada je pravo vreme da stvorite kontekst u kojem ćete stupiti ukontakt sa svim tim svojim strašnim osećanjima. To znači aktivno traženje situacije u kojoj se vašeemocije prirodno pokazuju. Ali umesto da pokušavamo da promenimo emociju, potrebno je danaučimo da ih posmatramo sa stavom pristojne radoznalosti.

Kada se javi neki od njih nekih negativnih osećanja, zapitajte se gde tačno u svom telu osećate tajosećaj? Da ima glas, šta bi vam ta emocija rekla? A kada je ovaj osećaj posebno koristan?

Foto: Unsplash.com

Možda ćete primetiti kako se vaš um buni kako se približavati nekom negativnom osećanju. Ali ovo jepotpuno u redu. Nastavite dalje malim koracima napred. Možete postaviti vremensko ograničenje zakoliko dugo ste spremni da dozvolite sebi da se osećate neprijatno. Možete početi sa 10 sekundi, azatim preći na 30 sekundi, zatim na dve minute i tako povećavati vremenski interval dalje.

Takođe možete svakodnevno izazvati sebe i eksperimentisati sa spremnošću da iskusite neprijatna osećanja - svaki put pokušavajući da nadmašite sebe. Dok vežbate svoju spremnost da se otvoriteneprijatnim emocijama, verovatno ćete primetiti da snaga neprijatnog osećaja postaje slabija, dokvaša spremnost da iskusite teške osećaje postaje jača.

Ali, budite oprezni: ne koristite ovu metodu prihvatanja emocija kao novi način da se nikada neosećate neprijatno ili ćete ponovo pasti u mentalnu zamku. Rešenje nije u promeni negativnihosećanja, već u otvaranju prema njima. Što se više otvorimo svojim osećajima i prigrlimo ih kao našdeo i putokaz kuda idemo, više možemo da radimo ono što nam je prioritet, i više možemo dauživamo u obilju koje život može da ponudi, zajedno sa „lošim“ i „dobrim“ emocijama.

Ako vas interesuje da pročitate nešto detaljnije o emocijama i sličnim temama, možete to uraditiupravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'