AKTUELNO

Buduće mame važno je da znaju zašto se za trudnoću moraju pripremiti na vreme i na odgovarajući način.

Drage naše dame, bilo da potajno priželjkujete bebu ili aktivno radite na ostvarenju toliko željene trudnoće, pre svega zaslužujete iskrene čestitke za tako divan, a odgovoran korak koji će oplemeniti, ali i značajno promeniti vaš dotadašnji život.

Iako možda mnoge od vas ne razmišljaju o posebnim pripremama za blagosloveno stanje, moramo vam spomenuti da je pored podrške, veoma bitno i da adekvatno pripremite svoje telo za majčinsku ulogu. 

Nekada čitav proces začeća protiče bez poteškoća, ali često i nije baš tako, i onda nam se čini kao da je sve izvan naše moći. Postoji pregršt stvari na koje vi možete uticati, i tako pospešiti šansu da zatrudnite u najkraćem mogućem roku. Potrebno je biti obazriv kada je u pitanju proces začeća, koji podrazumeva sadejstvo više faktora. Pre svega mislimo na vreme ovulacije, starost i opšte zdravstveno stanje žene.

Pored toga, potrebno je da obratite pažnju i na postizanje optimalne telesne težine, upražnjavanje umerene telesne aktivnosti poput joge ili svakodnevne šetnje, odvikavanje od štetnih navika poput cigareta, alkohola i velikih količina kafe, i najvažnije, da obezbedite svom telu adekvatan unos vitamina i minerala, koji su vašem telu sada potrebni više nego ikada. 

Pored uobičajenih vitamina i minerala poput vitamina B, C, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, koji su bitni za naše opšte zdravlje, a naročito zdravlje u trudnoći, ključan i daleko najvažniji vitamin koji vam je potreban da biste izneli zdravu trudnoću jeste upravo- folat.

Ne znamo koliko često čujete za ovaj vitamin B u obliku folata, verovatno češće nailazite na pojam folne kiseline, i ako vas ova dva pojma zbunjuju i ne znate koji oblik vitamina B je bolji i delotvorniji, vreme je da vam razrešimo ovu dilemu. 

Folna kiselina VS folat - u čemu je razlika?

Folat i folna kiselina su različiti oblici vitamina B9, tj. vitamin B9 je esencijalni hranljivi sastojak koji je uglavnom prisutan kao folat i folna kiselina.

Šta je folat?

Aktivni oblik vitamina B9 je folat, poznat kao levomefolna kiselina ili 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF). Folat je prirodni oblik vitamina B9. Ime mu je izvedeno od latinske reči "folium", što znači list, jer upravo zeleno lisnato povrće spada u najbolje prehrambene izvore folata. 

Pre nego što folat uđe u krvotok, vaš probavni sistem ga pretvara u biološki aktivni oblik vitamina B9⁠- 5-MTHF (1).

[1] Folic acid handling by the human gut: implications for food fortification and supplementation; Patanwala I1, King MJ1, Barrett DA1, Rose J1, Jackson R1, Hudson M1, Philo M1, Dainty JR1, Wright AJ1, Finglas PM1, Jones DE1; Am J Clin Nutr. 2014 Aug;100(2):593-9. doi: 10.3945/ajcn.113.080507. Epub 2014 Jun 18; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24944062 

Foto: Pixabay.com

Šta je folna kiselina?

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina B9, takođe poznata i kao pteroilmonoglutaminska kiselina. Za razliku od folata, folna kiselina se u nepotpunom obliku pretvara se u aktivni oblik vitamina B9, tj. vaše telo ne pretvara folnu kiselinu u aktivni vitamin B9 veoma dobro, i sam proces pretvaranja može biti spor i neefikasan. To utiče da se metabolički produkti folne kiseline mogu nakupljati u vašem krvotoku, što može biti razlog za zabrinutost, jer su visoki nivoi nemetabolizovane folne kiseline povezani sa nekoliko mogućih zdravstvenih problema, poput rizika od pojave kancera (2) ili maskiranog nedostatka vitamina B12 (3), kako navode neke studije. 

[2] Unmetabolized Folic Acid, Tetrahydrofolate, and Colorectal Adenoma Risk; Rees JR1, Morris CB2, Peacock JL3,4, Ueland PM5, Barry EL3, McKeown-Eyssen GE6, Figueiredo JC7,8, Snover DC9, Baron JA3,2; Cancer Prev Res (Phila). 2017 Aug;10(8):451-458. doi:,10.1158/1940-6207.CAPR-16-0278. Epub 2017 Jun 9; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28600398 

[3] Folate and vitamin B-12 status in relation to anemia, macrocytosis, and cognitive impairment in older Americans in the age of folic acid fortification; Morris MS1, Jacques PF, Rosenberg IH, Selhub J; Am J Clin Nutr. 2007 Jan;85(1):193-200; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17209196 

Zašto je folat važan u trudnoći?

Folat je primarno bitan za mnoge važne funkcije u vašem telu, jer ima prvenstveno ključnu ulogu u rastu ćelija i stvaranju DNK, popravci lanaca DNK, i stvaranju crvenih krvnih zrnaca.Nedostatak folata u vašem telu može izazvati:

• megaloblastičnu anemiju- kada se abnormalna crvena krvna zrnca (megaloblasti) formiraju u koštanoj srži, dok je proizvodnja eritrocita smanjena, pa krv ne može snabdeti organe sa dovoljno kiseonika.

• nizak nivo belih krvnih zrnaca i trombocita, što može drastično oslabiti vaš imunitet

• ozbiljne urođene mane i oštećenja na kičmenoj moždini i mozgu ploda u razvoju u trudnoći, tj. oštećenja neuralne cevi (4)

• povišen homocistein- visoki nivoi homocisteina povezani su sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara (5).

[4] Folate deficiency and folic acid supplementation: the prevention of neural-tube defects and congenital heart defects; Czeizel AE1, Dudás I, Vereczkey A, Bánhidy F; Nutrients. 2013 Nov 21;5(11):4760-75. doi: 10.3390/nu5114760; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24284617 

[5] Homocysteine and cardiovascular disease: a review of the evidence; Wierzbicki AS1; Diab Vasc Dis Res. 2007 Jun;4(2):143-50; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17654449 

Foto: Pixabay.com

Dobijanje adekvatne količine folata se prvenstveno preporučuje putem ishrane i određenih namirnica, poput lisnatog zelenog povrća- zelene salate, spanaća, brokolija, zatim graška, citrusnog voća- limuna, narandže, banane, dinje, jaja, pečuraka, živinskog i crvenog mesa i morskih plodova.

Nedostatak folata se takođe može pojaviti ako imate bolest ili genetsku mutaciju koja sprečava vaše telo da apsorbuje ili pretvara folat u njegov upotrebljivi oblik. Folat je vitamin rastvorljiv u vodi, i ne skladišti se u vašim masnim ćelijama. To znači da je preporučljivo da uzimate folat u obliku suplemenata, jer telo ne može da stvori rezervu, a naročito u trudnoći je važan unos folata u određenoj količini, zbog svih pređašnje navedenih razloga. 

FolicPlus®, aktivni folat nove generacije, je formulacija koja sadrži 400 µg aktivnog folata i preporučuje se u periodu pre začeća, kao i tokom trudnoće i nakon porođaja. Obzirom da FolicPlus® sadrži aktivni folat (5 MTHF), svaka žena, bez obzira na genetiku, može ga iskoristiti istog trenutka. 

FolicPlus® sadrži aktivni folat najnovije generacije koji ima 7 puta (6) veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu.

[6] Frank F Willems, Godfried H J Boers, Henk J Blom, Wim R M Aengevaeren, and Freek W A Verheugt;“Pharmacokinetic study on the utilisation of 5-methyltetrahydrofolate and folic acid in patients with coronary artery disease”; Br J Pharmacol. 2004 Mar; 141(5): 825–830; Published online 2004 Feb 9. doi: 10.1038/sj.bjp.0705446

Foto: Promo/Abela Pharm

Aktivni folat iz preparata FolicPlus® dokazano smanjuje nivo homocisteina, aminokiseline koja je povezana sa kardiovaskularnim bolestima, i što je još važnije sa komplikacijama u trudnoći. Ove komplikacije uključuju:

• preeklampsiju,

• nisku telesnu težinu deteta,

• pobačaje,

• česte prekide trudnoće,

• pucanje placente.

Od sada, drugo stanje za vas može stvarno značiti blaženo stanje, sa svom mogućom prodrškom uz Folic Plus®. Osećajte se sigurno tokom trudnoće, a istovremeno zaštitite i vas i vašu bebu!

Autor: Pink.rs

#Trudnoća

#Zdravlje

'