AKTUELNO

Teodora Ćitić, mlada studentkinja novinarstva na Fakultetu za medije i komunikacije i uspešni fotomodel, pre sedam godina saznala je da boluje od dijabetesa. Život joj se od tada menja iz korena, a o tome koje je sve navike morala da koriguje, na koji način je prihvatila novonastalu situaciju, ali i kako izgleda njen život, ishrana i terapija progovorila je za Pink.rs danas, na Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Sa koliko godina si saznala da boluješ od dijabetesa? Da li ti je bilo teško da prihvatiš tu vest? 

Smatram da takve vesti stižu sa razlogom. Kao i svakoga, mene je sačekala nepripremljenju u 15. godini, ali od tog dana se rodila neka nova Teodora, snažnija.

Kog tipa je tvoj dijabetesa i kako ga držiš pod kontrolom?

Kao autoimuno oboljenje, ne usuđujem se da kažem bolest, jer smatram da nije. Pojavio se kao DM1 (diabetes melitus 1). Redovno merenje šećera, insulin i fizička aktivnost su uslov za držanje ovog oboljenja pod kontrolom, a zdrava ishrana je preventiva i ključna stavka u životima svakog od nas, što ne izuzima konzumaciju omiljene poslastice povremeno ili odricanje od bilo čega, već uključuje pravljenje balansa.

Foto: Privatna arhiva

Da li si imala neke teške momente u životu zbog ove bolesti i kako si uspevala da ih prevaziđeš? 

Sećam se trenutaka pred određena snimanja kada se kao posledica javljala anksioznost ili hipoglikemija, ali sam uvek bodrila sebe i smatrala sam da sam dovoljno jaka da prevaziđem to i pomognem drugima koji se suočavaju sa istim ili gorim stvarima. Tada se kod mene javila doza empatije, pomoću koje sam uspevala da sve preusmerim u korist dobra.

Da li tvoje okruženje, porodica i kolege sa fakulteta znaju da imaš dijabetes i kako su reagovale? 

Naravno, porodica je osnov i stub svega za mene. Na početku su oni bili jači od mene, što mi je dalo dodatni podstrek za sve što radim, ali sam uvek znala za brigu koju krišom imaju u sebi. Na fakultetu takođe ima sjajnih kolega koji su prava podrška, nekada su mali gestovi u pitanju koji govore o čoveku puno.

Foto: Bazar

Da li još neko u tvojoj porodici boluje od iste bolesti?

Ne, nikada niko, zato i smatram da se baš meni desilo sa nekim razlogom.

Koliko si morala da menjaš svoje navike?

Sve one su se promenile na bolje, zdrava ishrana je moja svakodnevnica, tu je i želja za pomaganjem onima koji se suočavaju sa istim problemom. Psihološka podrška zaista znači. Zapravo samo dve godine kasnije od otkrića dijabetesa ja sam od svojih roditelja zatražila dozvolu za bavljenje modelingom, prvi put spakovala sama kofere i krenula da istinski živim i uživam u svemu što život pruža, a što nekada i ne vidimo. Trudim se da pesimistu u sebi ostavim za neke druge prilike.

Kako danas izgleda tvoj dan, ishrana, terapija? 

Zdravo se hranim, izbegavam alkohol, posvećena sam sportskim aktivnostima. Uz pomoć ove dve stavke sam svela doze insulina na minimum. Više puta u toku dana proveravam nivo šećera u krvi,a za to je potreban veći broj pakovanja tračica koje bi svakom pacijentu trebalo da se omoguće na mesečnom nivou, a u poslednje vreme je to i ključna tema koju su pokrenuli braća Rajić pod nazivom "Dijabetes revolucija".

Foto: Privatna arhiva

Sta bi poručila svim mladim ljudima koji se suočavaju sa istom bolesti? 

Ukoliko verujete, u životu će vam se desiti samo ono što možete da podnesete, nikada više od toga i sa tim ćete živeti, ali znaćete da niste sami, pa pesimizmu nećete davati značaj. Upravo povodom toga će se organizovati akcija 16.11. u "TC Big fashion" pod nazivom "Milion sklekova za milion ljudi sa dijabetesom" sa početkom od 13h. Ovde će centralni deo dešavanja biti edukativno predavanje braće Rajić, govor podrške proslavljenog glumca Nebojše Dugalića, a samu organizaciju podržali su Novak Đoković, košarkaška, fudbalska, odbojkaška reprezentacija Srbije, kao i brojni proslavljeni glumci i pevači - Andrija Milošević, Dragan Bjelogrlić, Seka Aleksić... Ova akcija i konferencija je otvorenog tipa i svi su dobrodošli, a za decu iz centralne Srbije je omogućen prevoz, kao i brojni pokloni.

Autor: Pink.rs

#Teodora Ćitić

'