AKTUELNO

Zdravlje moramo da postavimo kao prioritet, rekla je Verica Đokić, idejni tvorac i osnivač transformativnog nutricionizma, u emisiji Pravac televizije Pink.

Đokić je istakla da se ishrana u 21. veku bitno razlikuje od ishrane koja je nekada mogla da nam donese dobro zdravlje. 

- Ne radi se tu više samo o kvalitetu namirnica koje su sada nama dostupne, o tome,što sada postoji GMO i o tome što se sada toliko obrađuje i prerađuje ta hrana koja nam je dostupna i koju kupujemo. Zapravo suština promenjene ishrane, ishrane savremenog doba, jeste u vremenu koje mi više nemamo – rekla je Đokić.

Kako kaže, mi više nemamo vremena da zdravlje postavimo kao prioritet.

- Dodatno otežava stvar to što nemamo ni sezonske namirnice, koje treba da se jedu baš tada kada niču prirodnim putem, kao i konzumiranje hrane koja ne raste na našem podneblju – rekla je Đokić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je istakla da je hrana nešto kao lični razvoj, treba, dodaje, da joj se prilagođavamo.

- Međutim, hrana koja nije sa našeg podneblja nije idealan izbor za nas. Treba da jedemo hranu koja je izložena istim uslovima kao i mi. Kada je sušna godina, voće je sočnije, mi kroz njega unosimo više tečnosti i balansiramo se sa prirodom. Tako da je mnogo više logičnije da jedemo ono što raste na našem podneblju – rekla je Đokić.

Đokić je istakla da svi treba da se suočimo sa time da realnost koju živimo da možemo da biramo samo manje ili veće zlo.

- Najbolje je izabrati manje zlo, pa tako i krenuti od toga da naša zemlja nije ništa zagađenija od neke tamo, pa je tako ipak bolje pojesti nešto što niče na njoj – rekla je Đokić.

Kako kaže, ishrana nije nešto što možemo da menjamo preko noći, niti, dodaje tako treba da razmišljamo o njoj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prelaženje na neki drugačiji način ishrane, zahteva pripremu metabolizma za to, kao i psihološki motiv, da ta nova ishrana koju unosimo u život može da ima smisla sa svim aspektima naše ličnosti – rekla je Đokić.

Ona je istakla da je poslednja stvar koju preporučuje osobi koja želi da smrša, dijeta.

- Prvo, dijete su kratkog daha, remete naš metabolizam, predstavljaju šok za naš celokupni organizam, naročito na enzime i varenje uopšte. U svetu dijeta vladaju mnoge zabrane, a one na nekom nivou nisu dobra motivacija. Dijete rade sve suprotno što treba da rade – rekla je Đokić.

Prema njenim rečima, uvek kada želimo da dovedemo liniju na neku lepu meru, umesto dijeta, pravi recept uvek je pravila načina razmišljanja o svom telu, a iz toga će doći do promene načina ishrane. 

#Dijeta

#Lepota

#Nutricionista

#PRAVAC

#Zdravlje

'