AKTUELNO

Saznajte kako nedostatak cinka može uticati na vaše zdravlje i naučite kako da to stanje predupredite.

Cink je mineral koji naše telo koristi za suzbijanje infekcija i proizvodnju novih ćelija.,Cink je takođe bitan za zarastanje povreda i stvaranje DNK. Ako ne dobijate dovoljno cinka u ishrani, možda ćete imati razne nuspojave poput gubitka kose, nedostatka budnosti i smanjenog osećaja za ukus i miris. 

Simptomi nedostatka cinka

Cink u našem telu služi za proizvodnju ćelija i imunoloških funkcija. Cink osnovni deo rasta, seksualnog razvoja i reprodukcije.

Kada vam nedostaje cink, telo ne može da proizvodi nove, zdrave ćelije. To dovodi do simptoma kao što su:

· neobjašnjivo mršavljenje,,· rane koje ne zaceljuju,,· nedostatak budnosti,,· smanjen osećaj mirisa i ukusa,,· dijareja,,· gubitak apetita,,· otvorene rane i čireve na koži

Faktori rizika nedostatka cinka

Ako ste trudni i imate nedostatak cinka, vaša beba neće imati adekvatnu količinu potrebnih nutrijenata da bi se pravilno razvijala u materici. A ako vi i vaš partner pokušavate zatrudneti, nedostatak cinka može da oteža začeće, jer nedostatak cinka može dovesti do impotencije kod muškaraca.

Ljudi koji su u najvećem riziku od nedostatka cinka su deca i starije odrasle osobe. Takođe je i trudnicama potrebno više cinka nego inače, jer je cink neophodan za pravilan razvoj ploda. Osobe koje konzumiraju alkohol takođe su u riziku od nedostatka cinka[1].

Foto: Unsplash.com

Dijagnostikovanje nedostatka cinka

Cink se, kao mikromineral, u ćelijama našeg tela nalazi u tragovima, što otežava otkrivanje nedostatka cinka jednostavnim testom krvi.

Ako vaš lekar posumnja u nedostatak cinka, moraće da testira krvnu plazmu za tačno,očitavanje. Ostali testovi za nedostatak cinka uključuju test urina i analizu pramenova vaše kose.

Ponekad je nedostatak cinka simptom drugog stanja. Na primjer, neka stanja mogu uzrokovati da se cink prerađuje u vašem tijelu, ali se ne apsorbuje dobro. Manjak cinka takođe može dovesti do nedostatka bakra. Vaš lekar će biti svestan ove mogućnosti. Mogu da urade dodatna ispitivanja kako bi otkrili suštinu vašeg nedostatka.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16099027?dopt=Abstract 

Lečenje nedostatka cinka

Dugotrajno lečenje nedostatka cinka počinje promenom ishrane. Za početak, razmislite o tome da jedete više:

· crvenog mesa,,· živinskog mesa,,· semenja,,· pšeničnih klica,,· pirinča,,· morskih plodova

Ako ste vegetarijanac, možda će biti teže dobiti potrebnu količinu cinka iz hrane koju,jedete. U tom slučaju možete konzumirati više pasulja, graška i badema kao alternativne izvore cinka.

Foto: Unsplash.com

Suplementi cinka

Nedostatak cinka takođe možete lečiti suplementima cinka. Ako koristite suplemente za povećanje količine cinka u organizmu, budite oprezni, jer cink može unakrsno delovati sa nekim antibioticima, lekovima za artritis i diureticima.

Cink Mineral čine fiziološki aktivne supstance koje doprinose normalnoj funkciji organizma i procesa u kojima učestvuju cink i vitamin C.  Cink je inkorporiran u,fosfolipidnu membranu koja omogućava da se cink intaktno transportuje u želudac,do creva, ne oštećuje crevnu sluzokožu i tako se direktno apsorbuje u krvotok,,što je razlika u odnosu na klasičan put apsorpcije cinka.

Cink Mineral doprinosi :

· normalnoj sintezi DNK i proteina,,· normalnom acido-baznom metabolizmu,,· normalnom metabolizmu ugljenih hidrata, makronutrijenata, masnih kiselina i vitamina A,,· normalnim kognitivnim funkcijama,,· normalnom fertilitetu i reprodukciji,,· normalnom održanju kostiju, kose, noktiju, kože,,· normalnom nivou testosterona u krvi,,· normalnom vidu,,· normalnoj funkciji imunog sistema,,· zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#cink

'