AKTUELNO

Moguće je da se radi o genetici, ali postoji još uzročnika usporenog rasta kod dece.

Roditelji često ne obraćaju pažnju na visinu svog deteta, što nakon određenog vremena može da postane veliki problem. Naime, ako se zaključi da je rast ograničen iz određenih razloga, vrlo je važno započeti lečenje što ranije i otkriti šta izaziva usporen rast.

Dr Maja Ješić izjavila je da se problemi u rastu mogu uočiti na osnovu nekoliko evidentnih činjenica: ukoliko dete u roku od godinu dana nije uspelo da preraste pantalone i cipele, ukoliko je za godinu dana poraslo samo četiri centimetara i ukoliko je dete nisko, iako su mu roditelji visoki.

Foto: TV Pink

- U slučaju da ovo primete, roditelji obavezno treba da se jave lekaru, jer je važno obaviti dijagnostiku na vreme – poručila je Ješić.

Nizak rast uzrokuju genetika i porodično usporen rast, što znači da dete raste sporije u detinjstvu, a u pubertetu dostiže ciljnu visinu.

Patološki uzroci niskog rasta su hronične bolesti, genetski poremećaji, pothranjenost, deficit hormona rasta i deficit hormona štitne žlezde.

Deficit hormona se jednostavno nadoknađuje hormonskom terapijom, čime se dostiže ciljna visina.

- Važno je na vreme otkriti problem u rastu, a na vreme znači pre puberteta, jer se 80 odsto visine dostiže do ovog perioda. Posle puberteta poraste se svega nekoliko centimetara - objasnila je Ješić.

I. P.

#Dete

#Doktor

#Roditelji

#Visina

#Zdravlje

'