AKTUELNO

Istraživanja Američkog medicinskog udruženja za dečje bolesti ukazuju na to da čak 78 posto žena oseća bol dok nosi cipele s visokim potpeticama.

Međutim, bol u stopalima nije jedina bol koju ćete doživeti.

Naime, nošenje cipela sa visokom štiklom može negativno da utiče i na ostale delove tela i da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Kada nosite visoke potpetice, vaše telo mora da održava ravnotežu.

Da biste to učinili, donji deo leđa se gura napred, a poravnavanje kukova i kičme se menja. Vaši mišići kuka moraju stalno da se savijaju kako bi održali ravnotežu. A ako često i dugo nosite visoke potpetice, ti mišići će se skraćivati ​​i stezati. To, zauzvrat, može da dovede do bolova u kukovima.

Nošenje visokih štikli tokođe vašu težinu pomera prema zglobovima. Tu najviše stradaju kolena. Naime, kolena se pomeraju napred kako bi održala ravnotežu, što vrši dodatni pritisak na njih.

Foto: Unsplash.com

To može da uzrokuje osteoartritis. Uobičajeni simptomi uključuju bol u zglobovima, ukočenost i ograničen raspon pokreta.Vaša kičma je blago zakrivljena, to joj omogućava da smanji stres kretanja tela.

Kada nosite cipele s visokim štiklama, leđa se u donjem delu krive što opterećuje kičmu, a poravnavanje kičme se menja, prensi klix.

To može da uzrokuje preteranu upotrebu mišića i bolove u leđima.Anatomske promene kičme mogu da dovedu do brojnih zdravstvenih problema.

Na primer, može da dođe do foraminalne stenoze, bolova, slabosti mišića i grčeva.

#Zdravlje

#štikle

'